Sociaal-democraat van oude stempel past even op Noord-Zuidlijn

Nieuwe wethouder was ambtenaar en politiek niet actief...

AMSTERDAM Even nog was Carolien Gehrels in de markt, de Amsterdamse PvdA-wethouder die ervaring heeft met vertraagde projecten als het nieuwe Stedelijk Museum en de Afvalenergiecentrale. Het werd toch een ambtenaar.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar past de 62-jarige Hans Gerson – nu nog directeur van het gemeentelijk havenbedrijf – als wethouder op de Noord-Zuidlijn. De PvdA durft het kennelijk niet aan na de gevluchte Tjeerd Herrema nog een politicus te offeren aan het inmiddels heftig omstreden metroproject.

Ajaxfan Gerson leidde sinds 2000 het redelijk succesvolle havenbedrijf. Hij werkt sinds 1975 voor de gemeente. Hij was onder meer assistent van wethouder Jan Schaefer. Na de zomer zou hij met pensioen gaan.

In een van de spaarzame interviews die hij ooit gaf – aan FEM Business – omschreef Gerson zichzelf als ‘een ouderwetse sociaal-democraat die bureaucraat nog als eretitel beschouwt’.

Een baan buiten de ambtenarij had hij nooit overwogen, al zou hij ooit zijn gevraagd voor een ministerspost (Verkeer). Politiek is Gerson nooit actief geweest. Lodewijk Asscher, de Amsterdamse PvdA-leider die als wethouder ook kort verantwoordelijk was voor de havens, heeft een hoge pet van hem op.

Of de Noord-Zuidlijn wordt afgebouwd, ligt niet aan de nieuwe wethouder. Nog voor komende zomer geeft een commissie onder leiding van oud-CDA-minister Veerman een advies aan de hand waarvan het voltallige stadsbestuur zal beslissen of de tweede metro van de hoofdstad volgens het oorspronkelijke plan wordt aangelegd.

Enkele fatale verzakkingen en de vaststelling dat zowel het toezicht als de techniek ondermaats is, heeft burgemeester Cohen en zijn wethouders eerder dit jaar doen besluiten extern hulp te zoeken. De gemeenteraad is inmiddels een enquête begonnen naar de besluitvorming over de Noord-Zuidlijn.

Afgezien van het Veerman-advies is het niet waarschijnlijk dat Gerson als wethouder het boren van de metrotunnel nog zal meemaken: de tunnelboor gaat op zijn vroegst volgend jaar de grond in, als er een nieuw college zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden