Sociaal akkoord

CARLIJNE VOS

Instandhouding WW-duur wordt een reële optie als werkgevers en werknemers elkaar weten te vinden.

Handen af van de WW en géén versoepeling van het ontslagrecht. Met dit kloeke eisenpakket gaat FNV-voorzitter Ton Heerts de polder in. Ondanks het ogenschijnlijk onmogelijke verlanglijstje van de FNV zullen werkgevers en politiek Den Haag opgelucht ademhalen; alles is beter dan te overleggen met een intern verscheurde vakbeweging die geen onderhandelingsruimte heeft.

De gelederen rond FNV-voorzitter Heerts lijken toch op tijd te zijn gesloten. Vorige week dreigde het voorlopig ledenparlement Heerts nog zonder mandaat het overleg in te sturen. Daarmee zou een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers bij voorbaat onmogelijk worden en de bal terugkaatsen naar het kabinet. Dat zou dan de hervormingsagenda willen uitvoeren conform het regeerakkoord, met als risico dat de plannen vervolgens stranden in de Eerste Kamer.

Dit scenario is niet alleen onwenselijk voor het kabinet, dat op het woondossier ook al bakzeil moest halen, maar staat ook economisch herstel in de weg. De onzekerheid over het ontslagrecht en de duur van de WW hangt als een schaduw boven de arbeidsmarkt.

Door de nu rap oplopende werkloosheid neemt het besef toe dat met name oudere werknemers wel erg kwetsbaar zijn voor de ingrijpende maatregelen. De kans een baan te verliezen, wordt groter naarmate het economisch herstel langer uitblijft. Wanneer dan ook de volledige WW-uitkering nog wordt ingekort tot één jaar is de strop wel erg groot.

Ook werkgevers zullen moeten erkennen dat de timing niet ideaal is voor de hervorming van de arbeidsmarkt. De economie is nu juist gebaat bij zekerheid en perspectief. Wanneer consumenten niet hoeven te vrezen voor hun baan, hun pensioen, hun hypotheek of hun uitkering zullen zij eerder geneigd zijn het bestedingspatroon van voor de crisis te hervatten.

Hoe eerder die zekerheid wordt geboden, hoe sneller de economie kan aantrekken. Laat het optimisme van minister Asscher (Sociale Zaken) die eind van de maand een sociaal akkoord hoopt tegemoet te zien, daarom werkgevers en werknemers tot voorbeeld dienen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden