Sociaal akkoord komt dichterbij

De onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbeweging over een sociaal akkoord zijn goed begonnen. De werkgevers zijn bereid de duur van de WW ongemoeid te laten. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Ton Heerts, van FNVBeeld ANP

Ook over de versoepeling van het ontslagrecht willen ze de vakbeweging tegemoetkomen. Ze vinden de voorstellen van het kabinet hierover niet sociaal nu de werkloosheid zo stijgt.

De toenadering tussen de sociale partners is opmerkelijk omdat er weinig werd verwacht van de FNV, die intern verdeeld is. De werkgevers kopen met een akkoord vooral rust. Zij hameren op investeringen om de bouw vlot te trekken en willen af van de door het kabinet opgelegde quota voor het aannemen van arbeidsgehandicapten.

Het beoogde sociaal akkoord moet leiden tot het herstel van het consumentenvertrouwen en daarmee tot economische groei. Een alternatief van de sociale partners is voor de VVD bespreekbaar, maar het begrotingstekort mag niet oplopen, zei VVD-fractieleider Zijlstra gisteren in de Kamer. Ook PvdA-leider Samsom ziet 'ruimte en lucht' om de voorgenomen ingrepen in de WW en het ontslagrecht te veranderen.

Over de dure, omslachtige ontslagprocedures waar de werkgevers vanaf wilden, blijkt hun achterban minder eensgezind. Personeelsmanagers van grote bedrijven zoals KLM, Ahold en Shell vinden 'de timing en de hardheid' van de voorstellen gezien de economische crisis 'niet sociaal'. Veel werkgevers zitten bovendien niet te springen om een soepeler ontslagrecht, stelt Andries Bongers, van de vereniging van personeelsmanagers NVP.

De werkgevers en vooral de vakbeweging willen de regie over de WW terug. Dan moeten werknemers weer premie betalen, zoals tot 2009 gebeurde. In ruil voor die 'solidariteitsheffing' blijft de duur van de WW op peil. Wie werkloos is, krijgt afhankelijk van het arbeidsverleden maximaal 38 maanden WW. Dat is gunstig voor ouderen, die na een ontslag nog maar moeilijk aan de bak komen. Volgens het regeerakkoord moet de WW terug naar twee jaar, waarvan het laatste jaar op bijstandsniveau.

De werkgevers willen concessies doen omdat de economische situatie alleen maar is verslechterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden