Sobere wijn

Vinsobres heeft een eigen appellation d'origine contrôlée! Geweldig toch? Ik hoorde het gisteren en heb onmiddellijk felicitaties gestuurd naar iedereen in het dorp, monsieur le maire, de président van de vereniging van viticulteurs....

Onno Kleyn

De rauwe realiteit zegt dat ik daar geen huis heb. Hij zegt ook dat dewijn van Vinsobres in Nederland nauwelijks te krijgen is. Ik breng hem meeuit Frankrijk, maar als hij opraakt, kan ik voor zover ik weet alleenterecht bij direct seller Sauter (www.sauterwijnen.nl). Die heeft er twee,van het Domaine Perrin, de 'gewone' van ruim elf euro, en een knaller vandik dertig. Heerlijk, lekker, fantastisch, maar niet iets voor alledag.

De schaarste en stevige prijs nopen tot het noemen van een alternatief,iets dat net zo goed bij het hierna te geven recept past als Vinsobres.Nou, dat is moeilijk. De wijn van de buurdorpen, Cairanne bijvoorbeeld, ofVacqueyras, is net zo duur. Gigondas is zelfs nog prijziger. Een generiekeCôtes du Rhône dan maar, maar haal hem bij de vakhandel of kijk in eengids. In Frankrijk kun je niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.Binnen elke appellation zijn er flinke verschillen in kwaliteit dieweerspiegeld worden in de prijs.

Bij de wijn een weekendstoofpot met lamsvlees. Snij de aubergine met velen al in blokjes, bestrooi met zout en zet weg. Verhit een scheutjeolijfolie in een braadpan en braad er op hoog vuur het vlees in aan. Haaluit de pan en bak de ui op wat lager vuur glazig. Voeg de knoflook toe, baknog een minuut en schenk de wijn in de pan. Laat een minuut indampen. Doedan het vlees er weer bij, plus zout, de tomaat en de kruiden. Laatafgedekt anderhalf uur heel zachtjes sudderen. Schenk er een drup heetwater bij als de saus te dik wordt.

Spoel de aubergine af en droog de blokjes met keukenpapier. Dat maggrof, hoor, je hoeft niet elk blokje individueel te behandelen. Bak ze ineen scheut olijfolie tot ze zacht zijn en een aardig kleurtje hebben. Datduurt een minuut of 7. Voeg ze de laatste 5 minuten bij het vlees, samenmet de kappertjes.

Onno Kleyn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden