Soap en hysterie

BEREND JAN BOCKTING

Terwijl Arte eerder op de avond, om kwart over acht, het bedaagde Almodóvar-drama Volver uitzendt, maakt de zender na afloop ruimte voor deze vroege, veel minder gepolijste film van de Spaanse regisseur. Law of Desire (origineel: La ley del deseo) is een film over film, gesitueerd in het moderne Madrid, waarin een regisseur van homo-erotische films wordt geconfronteerd met een obsessieve, jonge fan. Law of Desire is een archetype uit Almodóvars beginjaren; een ongestructureerde, energieke film vol felle kleuren, soap-elementen en hysterie. Met een jonge Antonio Banderas.

'Werken met Almodóvar is de creatieve hel', zei acteur Antonio Banderas ooit over de Spaanse filmmaker. Toch werkte het tweetal al zes keer samen. Met Law of Desire gebeurde dat voor de tweede keer.

Law of Desire (Pedro Almodóvar, 1986)

Arte, 22.10-23.50 uur.

Doodslag

(Pieter Kuijpers, 2012) Doodslag is een uit de kluiten gewassen Telefilm waarin de goeiige ambulancechauffeur Max (Theo Maassen) te maken krijgt met een groepje etters die zijn ambulance tegenhouden. Terwijl hij naar een gecompliceerde bevalling moet, slaat hij impulsief van zich af. Helaas voor hem wordt die ene klap de puber in kwestie fataal.

Regisseur Pieter Kuijpers zoomt vervolgens in op het maatschappelijke debat dat volgt. Dat maakt Doodslag soms meer pamflet dan film - iets waar een zwartwitsequentie en nadrukkelijke geluidseffecten niets aan veranderen. Alles komt net te mooi bij elkaar; de tegenstellingen die de morele grijstinten moeten benadrukken zijn soms te makkelijk gekozen: het doodgeslagen 'rotjochie' blijkt natuurlijk een leuke knul; een blanke jongen is de echte gangmaker. Toch is het niet storend, vooral omdat Maassen prachtig toont hoe beklemmend het kan zijn als je opeens het middelpunt wordt van een mediahype. Geplaagd door schuldgevoel en gemangeld door al die opinies zwerft Max als een soort Travis Bickle door het kille Eindhoven, op zoek naar eenvoudige antwoorden die er niet zijn. Met die onvoorspelbaarheid zet Maassen de hele film onder een constante hoogspanning.

Nederland 3, 20.25-22.05 uur.

Dan in Real Life

(Peter Hedges, 2007) Dan Burns (Steve Carell, doorgebroken als Michael in The Office) schrijft succesvolle columns over de liefde en zijn vaderschap, het 'echte leven' kortom, voor een vrouwenblad. In werkelijkheid is hij weduwenaar en vader van drie jonge dochters. Dan heeft zijn zaakjes redelijk onder controle, tot hij tijdens een familieweekend verliefd wordt op de vriendin van zijn broer, gespeeld door Juliette Binoche. Beide acteurs doen het bijzonder leuk en de lichtvoetige relatiebespiegelingen van Dan zijn vermakelijk, maar Dan in Real Life is bijna té lief en zoet om de volledige speelduur te blijven boeien.

BBC1, 0.50-2.25 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden