Snuiven en basen na nachtenlang vissen

Van onze verslaggever John Schoorl

Riekelt weet niet hoe hij aan tafel moet zitten. Hij hangt voorover, de politierechter en de officier van justitie kunnen hem nog net in de ogen kijken. Riekelt is moe en nu moet hij net als die andere Urker jongeren vertellen waarom in het gereformeerde vissersdorp coke de lokale oppepper was.

Zijn vader, bij wie Riekelt werkt, zit op de publieke tribune en heeft de pest in, alleen al omdat hij zijn auto niet kwijt kon voor de rechtszaal. Ook de burgemeester en de dominee zijn present bij de afhandeling van de zaak die commotie in het dorp veroorzaakte.

De drugskwestie in Urk begon met een tip van de Criminele Inlichtingendienst (CID). Een grote groep jongens in de leeftijd van 20 tot 35 die opereerden onder de naam Kat in het Bakkie en die in de cafés de Polder Inn en Start kwamen, zouden regelmatig coke gebruiken.

Onder de naam Operatie Mispoes nam de politie de zaak in onderzoek. Zich onverdacht ophouden rond de jongens was in zo'n kleine gemeenschap als Urk onmogelijk, vandaar dat er via het tappen van telefoons bewijsmateriaal werd verzameld. Uiteindelijk hield de politie 27 verdachten aan wegens het bezitten of verhandelen van kleine hoeveelheden drugs. Tegen twee handelaren werd deze week twee jaar gevangenisstraf geëist. Vandaag is het de beurt aan vijftien andere verdachten.

Riekelt gebruikte vijf jaar lang coke. Zoals hij de woorden snuiven en basen uitspreekt (snaiffuh en beezen), lijkt het cocaïnegebruik definitief z'n glamourachtige imago verloren. Riekelt zou volgens getuigen vooral veel basen, hetgeen ook aan zijn ingevallen gezicht af te lezen zou zijn. Nou, dat klopt niet, zegt Riekelt. Zijn ondergebit is niet goed en dat geeft hem een spits uiterlijk. Tussen zijn rooie krullen verschuilen zich oorbellen in de vorm van een zeilboot en een vis. De 26-jarige visser draagt niet zoals andere verdachten een speciale Kat-in-het-Bakkieketting.

Basen deed-ie vooral in het weekend, hoe kan het ook anders. Hij zoop veertig tot vijftig glazen bier: door de coke kon hij net als zijn maten flink doordrinken. Inmiddels heeft Riekelt zijn alcoholgebruik gehalveerd, zegt-ie, en loopt hij bij de Jellinek-kliniek, zoals zijn moeder graag wil. Thuis heeft de zaak tot veel strubbelingen geleid, omdat zijn moeder van niets wist. En dan was er ook nog zijn opvliegende karakter, waardoor hij al eerder met de politie in aanraking was gekomen. Behalve zelf gebruiken en zelf dope ophalen in Emmeloord, had Riekelt ook een 17-jarige Urker meegetrokken in zijn cocaïne-avontuur. Dat was niet zo mooi, oordeelde de politierechter.

Net als veel van de vijftien jongeren uit Urk en Emmeloord die deze dag voor de rechter verschijnen, krijgt Riekelt een leerstraf van 28 uur waarin hij een cursus moet volgen om met drank te leren omgaan. Anderen moeten 28 uur werkstraf opknappen, een enkeling krijgt een gevangenisstraf.

Riekelt vindt het goed zo en hoort de verontwaardiging van de andere jongeren, die vinden dat de Urker drugszaak wordt uitvergroot, met lede ogen aan. 'Het mot maar', zegt-ie. 'En nu naar huis', zegt zijn vader. 'Opgeduveld!' Riekelt sjokt naar buiten. Met grote gebaren maakt zijn vader duidelijk dat hij dit gedonderstraal echt niet meer wil hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden