Snufje heimwee

'Het liefst eet ik gestoofd rundvlees met aardappelen, doperwten of bloemkool.' 'Ik vind andijviestamppot met gebakken spekjes het lekkerst.' Aan het woord moeder en dochter Chau....

YVONNE GNIRREP

Mevrouw Chau is een van de ex-vluchtelingen die aan het woord komen in Gastvrijheid met een snufje heimwee van Christel Jansen (uitgeverij Becht, in samenwerking met VluchtelingenWerk; ¿ 24,90). De ondertitel luidt Vluchtelingen, restaurants en recepten, en daarmee is het boek goed gekenschetst. De voormalige vluchtelingen hebben nu een restaurant. Ze komen uit Vietnam zoals mevrouw Chau, en uit Indonesië, Iran, Bangladesh, Bosnië, Ethiopië, Chili, Afghanistan of Sri Lanka. Ze vertellen over hun eetcultuur en hebben royaal recepten afgestaan. Dat is handig, want zij hebben al uitgedokterd met welke vervangers toch hún gerechten in Nederland klaargemaakt kunnen worden.

Zo kun je pondu vervangen door boerenkool, vertellen Adelina en Adida uit Angola. Pondu zijn de bladeren van de maniokplant. Uit de wortels daarvan wordt cassavemeel bereid, de bladeren worden vaak als onkruid beschouwd. Pondu is in Nederland moeilijk te krijgen en nogal prijzig.

Dat staat echter weer in een ander boekje: Grenzeloze gerechten, culinaire portretten van asielzoekers in Nederland. Het werd eerder dit jaar uitgebracht als relatiegeschenk van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Maar vanaf half januari is het te koop in de boekhandel (Uitgeverij Prestige; ¿ 14,95).

Ook in dit boek veel over het eten elders (wat, wanneer, hoe). Gepraat en gekookt wordt er in asielzoekerscentra door mensen uit Zaïre, Irak, Jemen, Iran, Kosovo, Rusland of Somalië (Fatima woont nu in AZC Aalten en maakt bloemkool op Somalische wijze klaar). En veel recepten. Niet van olifantenvlees (de slurf bakken in olie en eten met pindasaus) en ook niet van tijgervlees (dijbeen is het lekkerst).

Uit 'Gastvrijheid' Bhoona gosht uit Bangladesh. Snijd 4 uien, 3 tenen knoflook en een stuk gember fijn en bak dit in olie. Voeg 1 theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels koriander, 1 theelepel kerrie masala toe en bak alles al roerend een paar minuten. Doe dan 1 kilo in blokjes gesneden lamsvlees erbij en bak dit al roerend bruin. Sluit de pan en laat het vlees een kwartier zachtjes stoven tot het vocht verdampt is. Schep eventueel vet eraf. Giet twee kopjes water en wat zout in de pan, breng alles aan de kook en laat het dan een uurtje zachtjes stoven. Voeg twee ontvelde en in stukken gesneden tomaten toe en een of meer chilipepers en laat alles nog even stoven. Garneer het vlees met verse koriander en in stukjes gesneden tomaten.

Yvonne Gnirrep

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden