Snuffelveilig

Hoe voorkom je dat een huisgenoot met NSA-aspiraties achterhaalt wat je allemaal uitspookt op de computer? Trucs om je sporen te wissen en om wachtwoorden veilig te bewaren.

Facebook kijkt mee, Google kijkt mee, overheden kijken mee en dan is er misschien ook nog een huisgenoot die precies weet wat je allemaal uitspookt op internet. Om dat laatste te voorkomen moeten sporen worden gewist of worden voorkomen dat ze ontstaan. Een snelcursus geschiedvervalsing voor beginners.


Bijna iedereen weet dat besturingssystemen bijhouden welke bestanden je het laatst hebt geopend. Dat is bedoeld om het gebruiksgemak te vergroten, want dat onlangs bewerkte document staat in een paar muisklikken weer klaar. Er is in Windows - we gaan uit van Vista, bij andere versies kan het net even anders werken - zelfs een speciale sectie voor in het startmenu: 'Onlangs geopende items'. Zeer handig ook voor meegluurders helaas.


Deze verwijzing is weg te halen door met rechts op het startmenu te klikken, eigenschappen te kiezen, dan het tabblad Menu start. Daar vink je de optie 'Onlangs geopende items opslaan en weergeven' uit. Nog wel even de eerder bezochte locaties wissen. Door in het startmenu te kiezen voor 'gebruiker' en vervolgens onder 'favorieten' te gaan naar 'recente locaties' en daar alles te wissen. Het gaat om verwijzingen naar bestanden, de originelen blijven ongeschonden.


Een manier bestanden uit het zicht te houden, is door mappen te verbergen. Ga naar de map die verborgen moet blijven, klik erop met de rechter muistoets en vink vervolgens 'verbergen' aan. Nu wordt de map niet meer getoond en worden de documenten niet meer geïndexeerd door de interne zoekmachine. De map is weer terug te vinden door in de adresregel de exacte locatie aan te geven, bijvoorbeeld C:\video\verborgen. Helaas word je hiermee dus direct teruggeworpen in het DOS-tijdperk.


Een andere mogelijkheid om een verborgen map terug te vinden - en hierin zit direct de zwakheid van deze oplossing - is door in het bestandssysteem de optie aan te vinken dat ook verborgen mappen getoond moeten worden. Zet deze functie aan en Windows geeft al zijn geheimen prijs. Voor Mac-gebruikers is er onder meer MacHider.


Een vervelender probleem vormen browsers, die standaard elk adres onthouden waar je bent geweest, maar ook opslaan welke gebruikersnamen je hebt ingevuld. Firefox kan de opdracht worden gegeven de geschiedenis nooit op te slaan en cookies te wissen na afsluiten, onder het kopje Extra, Opties, Privacy. Je kunt ook voorkomen dat er iets wordt opgeslagen door te kiezen voor Privénavigatie (Firefox), Incognito (Chrome) of InPrivate (Explorer). In deze modus worden cookies noch geschiedenis en wachtwoorden bewaard. Firefox heeft de optie ( onder Privacy) om altijd in privénavigatie te werken.


Deze beveiligingsopties leiden er overigens alleen toe dat de thuiscomputer 'schoon' blijft. Internetproviders zijn verplicht de browsergeschiedenis van klanten te bewaren voor opsporingsdoeleinden. Vorige week bleek nog dat vier telefoonbedrijven (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2) de wet overtreden door internetgegevens van hun klanten lang te bewaren.


Ook speciale aandacht verdient de map 'downloads'. Daarin staan alle bestanden die je van internet hebt opgehaald. Het devies: geregeld kijken wat er precies is opgeslagen, en bestanden verwijderen of verplaatsen naar veilige mappen. Vergeet niet ook de prullenbak te legen.


Alle genoemde hulpmiddelen zijn verre van waterdicht: met bijvoorbeeld een keylogger kan een kwaadwillende nog altijd je gangen nagaan. Maar enige oplettendheid en hier en daar een aanpassing van de instellingen biedt wel bescherming tegen ongenode gelegenheidssnuffelaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden