SNS Reaal

XANDER VAN UFFELEN

De belangrijkste vraag moet zijn waarom de banken nog steeds een onaantastbare positie hebben.

De politieke discussie over de nationalisering van SNS Reaal lijkt te worden verengd tot het terughalen van de bonus bij oud-topman Sjoerd van Keulen. Parlementariërs willen dat minister Dijsselbloem onderzoekt of diens bonus kan worden teruggehaald, een oproep die het in de media uitstekend doet. Opmerkelijk, aangezien iedereen weet dat de minister geen middel heeft om terugbetaling af te dwingen. Wat resteert is een ethische oproep, wat de machteloosheid van de politiek eerder bekrachtigt.

Het is overigens evident dat Van Keulen ten onrechte een beloning heeft gekregen. Terwijl hij zijn bedrijf opzadelde met torenhoge kredietrisico's kreeg hij in 2006 en 2007 bonussen uitgekeerd vanwege het behalen van langetermijndoelen. De continuïteit van SNS Reaal legde hij toen echter in de waagschaal - deels gedreven door zijn beloning - door de riskante vastgoedpoot over te nemen.

Bij alle organisaties met een (semi-)publieke taak zou daarom de variabele beloning moeten worden uitgebannen. Een bonus prikkelt de directie immers om onverantwoorde risico's te nemen, waar in het uiterste geval (zoals bij SNS Reaal) de staat voor moet opdraaien. Bij private bedrijven zijn bonussen wel acceptabel, maar zouden bestuurders aandelen voor een veel langere tijd in bezit moeten houden.

De ophef over de bonussen ontneemt wel het zicht op belangrijker kwesties. De bancaire sector, de toezichthouder en de politiek hebben sinds begin jaren negentig de samensmelting van banken en verzekeraars gepromoot. Na het uitbreken van de kredietcrisis is er veel gedebatteerd over de gemaakte fouten bij toezicht en in de wetgeving. De politiek heeft enkele wetten aangepast en het toezicht deels aangepakt. Zo zijn de risico's door beloningen ingeperkt. En bij de nationalisering van SNS Reaal draait niet alleen de belastingbetaler, maar ook de aandeelhouder op voor de verliezen.

Maar er zijn ook enkele problemen nog niet opgelost. De banken zijn te groot om goed te controleren en de verwevenheid tussen verzekeraars en banken duurt nog altijd voort. Het debat in de Tweede Kamer moet daarom niet te lang over bonussen gaan. De vraag moet vooral zijn waarom de overheid nog onvoldoende stappen heeft gezet om de onaantastbare positie van banken te doorbreken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden