SNS lijdt verlies van 2,7 miljard

SNS Reaal heeft in de laatste twee kwartalen ruim 2,7 miljard euro verlies geleden. Dat dramatische resultaat is terug te voeren op afschrijvingen op het vastgoed van probleemonderdeel Property Finance.

AMSTERDAM - De bank-verzekeraar uit Utrecht heeft in het eerste kwartaal bijna 2 miljard euro verlies genomen op de vastgoedportefeuille. Die aderlating komt boven op een afschrijving van ruim 800 miljoen euro in de tweede helft van 2012. De overheid had SNS Reaal in het kader van de nationalisatie tot een afschrijving van 2,8 miljard euro op Property Finance verplicht. SNS moest schoon schip maken voordat dit bedrijfsonderdeel als 'vuilnisbank' aan het Rijk wordt overgedragen.


Property Finance heeft nu nog 8,1 miljard euro aan leningen uitstaan, waarvan 80 procent in Nederland. De gemiddelde loan-to-value, de hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van het onderpand, is in de tweede helft van 2012 fors gestegen van 91 naar 101 procent.


SNS Reaal publiceerde de cijfers over het vierde kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2013 donderdag tegelijkertijd. De jaarcijfers waren uitgesteld vanwege de nationalisatie op 1 februari.


Het miljardenverlies lag gezien de zeer ernstige problemen bij het vastgoedbedrijf in de lijn der verwachting. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen keek gisteren dan ook liever vooruit. Met het bankbedrijf (SNS Bank, ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen) gaat het goed, benadrukte hij. Een verlies van 44 miljoen euro in het vierde kwartaal werd in het eerste kwartaal een winst van 107 miljoen euro. Daarvan was 20 miljoen te danken aan de nationalisatie. Maar een 'zuivere' 87 miljoen euro winst is nog altijd 46 miljoen meer dan het jaar ervoor. Die verbetering was voornamelijk te danken aan de lagere spaarrente. Daardoor daalden de financieringskosten.


Schaalvergroting

Met de verzekeraars gaat het moeizamer. Beide lijden onder de lage rente, die de beleggingsrendementen drukt. Pensioenverzekeraar Zwitserleven speelt het daarnaast parten dat Nederlanders tegenwoordig langer leven dan een paar jaar geleden werd voorzien. De winst van Reaal over het eerste kwartaal bedroeg 27 miljoen euro, een daling van 56 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Het resultaat van Zwitserleven viel terug van 15 miljoen euro winst naar 2 miljoen verlies.


Alle Nederlandse verzekeraars kampen met soortgelijke problemen. Van Olphen verwacht de komende jaren daarom veel fusies en overnames op de verzekeringsmarkt. Met schaalvergroting kunnen in een krimpende markt belangrijke kostenvoordelen worden behaald. De kans dat SNS Reaal een van de winnaars van die consolidatieslag zal worden, is klein. De Europese Commissie zal SNS Reaal waarschijnlijk dwingen Reaal en Zwitserleven te verkopen als straf voor de genoten staatssteun van 3,7 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden