SNS Groep 'compleet' na inlijving van NOG

De SNS Groep en NOG Verzekeringen verwachten de komende jaren als gevolg van samenwerking 'versnelde groei'. Dit zei bestuursvoorzitter J....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eind vorig jaar kondigden SNS Groep, een clustering van een aantal spaarbanken, en NOG Verzekeringen aan samenwerking te onderzoeken. SNS, Groep die vooral op bancaire dienstverlening is gericht, heeft met de overname van NOG een al vier jaar gekoesterde wens in vervulling laten gaan. De onderneming wilde de bancaire activiteiten uitbreiden met verzekeringen. 'NOG was de ontbrekende schakel', aldus Vugts. De Vereniging NOG, eigenaar van de verzekeraar, krijgt na de overname een belang van 15 procent in de SNS Groep.

SNS Groep in Den Bosch had in 1992 een balanstotaal van 17,5 miljard gulden. NOG Verzekeringen kwam in dat jaar uit op 1,3 miljard gulden als balanstotaal. Later dit jaar worden de cijfers over 1993 gepubliceerd, maar maandag verklaarden beide bedrijven in een toelichting op de samenwerking al dat de nieuwe combinatie een gezamenlijk balanstotaal heeft van 23,8 miljard gulden en een eigen vermogen van 1,3 miljard gulden. De onderneming boekte vorig jaar 85 miljoen gulden winst. Daarvan neemt SNS verreweg het grootste deel voor zijn rekening, namelijk 75 miljoen gulden, en komt 10 miljoen gulden van NOG Verzekering. 'De stijging van het resultaat zal zich voortzetten', zei Vugts.

SNS is al lang op zoek naar een verzekeraar. Er werd drie jaar gesproken met Ohra. De gesprekken liepen op niks uit. NOG Verzekeringen bleek een willig alternatief. Met NOG Verzekeringen zegt SNS een 'snelle groeier' in huis te halen. In acht jaar is het premie-inkomen van het bedrijf verdrievoudigd.

NOG Verzekeringen, dat 70 procent van het premie-inkomen uit levenprodukten haalt, had grote interesse in het functioneren in een groter verband. Directeur A. Boersma: 'Het is een eenmalige mogelijkheid. Wij krijgen de kans onze omzet flink te verhogen door behalve via tussenpersonen ook via de vestigingen van SNS Bank verzekeringen te verkopen.' Boersma meent dat de tussenpersonen positief over de samenwerking met de bank zullen oordelen. Die kunnen eerder meer dan minder verzekeringen verkopen, zo verwacht hij.

De bank kan verzekeringsprodukten verkopen en de verzekeringsmaatschappij NOG kan via de tussenpersonen bankprodukten zoals hypotheken aan de man brengen, verwachten de twee bedrijven. Daarnaast gaan NOG en SNS nieuwe financiële produkten ontwikkelen.

Directeur Boersma van NOG krijgt een plek in de raad van bestuur van SNS Groep en gaat de verzekeringspoot van de nieuwe combinatie leiden. W. Blind krijgt de leiding over de bancaire activiteiten van SNS en Vugts blijft bestuursvoorzitter van SNS Groep.

SNS Groep in de nieuwe vorm telt 2780 personeelsleden, waarvan rond de 230 bij NOG Verzekeringen. Ze verleent haar diensten via 332 kantoren, ruim 500 actieve assurantietussenpersonen en 590 bankagentschappen.

SNS, de afkorting van Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken, werd in 1990 gevormd door een fusie van de SNS Bank in Eindhoven, de Bondsspaarbank Midden-, Oost- en Noord-Nederland in Amersfoort en de Coöperatieve Vereniging van Bondsspaarbanken in Utrecht. Later werd nog een aantal banken ingelijfd, waaronder de Bank der Bondsspaarbanken en de Centrale Volksbank.

NOG kwam in 1976 tot stand na een fusie tussen de levensverzekeraar Nederlandse Onderwijs Genootschap (NOG) en de schadeverzekeraar Brandwaarborgmaatschappij De Jong en Comp.

Volgens bestuursvoorzitter Vugts is SNS na de overname van NOG niet meer aan te duiden als een spaarbanken-groep, maar als een financiële onderneming. 'SNS staat niet meer voor Samen naar Succes, maar voor Samen nog Sterker', zo trachtte hij de overname van NOG te promoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden