SNS gaat verder als de Volksbank

Met een naamswijziging hoopt SNS Bank een punt te zetten achter een periode vol schandalen. De bank, drie jaar terug gered door de overheid, wil gaan bankieren 'met de menselijke maat'.

Minister Dijsselbloem (l) samen met SNS-topman Maurice Oostendorp bij het logo van de Volksbank. Beeld ANP
Minister Dijsselbloem (l) samen met SNS-topman Maurice Oostendorp bij het logo van de Volksbank.Beeld ANP

De SNS Bank gaat per 1 januari verder als de Volksbank. Dat maakte de genationaliseerde onderneming dinsdagavond bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op haar hoofdkantoor in Utrecht.

Met de naamswijziging hoopt SNS een punt te zetten achter een periode vol schandalen. Torenhoge verliezen leidden er drie jaar geleden toe dat de bank door de Nederlandse overheid gered moest worden. Vooral de vastgoedtak was berucht. Door alle slechte leningen en dubieuze klanten stond zij bekend als het 'putje van de markt'.

De nieuwe naam maakt deel uit van een bredere koerswijziging. Onder het motto 'bankieren met de menselijke maat' wil het voorheen meest risicovolle financiële concern zich herprofileren als een no-nonsense bank. 'We richten ons op eenvoudige financiële producten, zoals sparen en hypotheken, waar negen van de tien Nederlanders behoefte aan hebben. En daar willen we het ook graag bij houden', zei bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp bij de presentatie van de nieuwe naam.

Oostendorp ontkent dat SNS met de nieuwe naam, logo en kleur voorsorteert op haar toekomst. Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van SP en PvdA aan. De twee linkse partijen willen laten onderzoeken of SNS een staatsbank kan blijven. Zo'n nutsinstelling zou een voortrekkersrol moeten spelen in het van binnenuit veranderen van de financiële sector.

'We hebben niet voor deze naam gekozen omdat we in handen van de overheid willen blijven. Dit staat helemaal los van die discussie', reageert Oostendorp. Ook de gelijkenis met de blauwe huisstijl van de voormalige Postbank is toeval, zegt hij. 'Uit onderzoek blijkt gewoon dat deze kleur een goed gevoel oproept bij de klant.' De topman voegt eraan toe dat Nederland met de Europese Commissie heeft afgesproken dat de bank vroeg of laat weer geprivatiseerd wordt.

Minister Dijsselbloem van Financiën, die ook aanwezig was, bevestigde na afloop dat het uitgangspunt van het kabinet hetzelfde blijft: alle genationaliseerde banken moeten weer op eigen benen komen te staan. 'De Volksbank krijgt drie jaar de tijd om te bewijzen dat de huidige strategie levensvatbaar is. Dan is het aan een nieuw kabinet om te beslissen hoe het verder gaat.' Deze zomer gaf de minister in een brief aan de Tweede Kamer al aan dat het te vroeg is voor een eventuele beursgang van SNS Bank. Ook van serieuze interesse van potentiële kopers is vooralsnog geen sprake.

De nieuwe naam noemt Dijsselbloem 'een mooie knipoog naar het verleden'. De wortels van SNS liggen eeuwen terug, bij de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. 'Maar het belangrijkste is de boodschap dat het een gewone bank is voor gewone mensen', aldus Dijsselbloem.

Dinsdag werd ook bekend dat de verkoop van de vastgoedpoot van SNS, Propertize, rond is. De nieuwe eigenaren zijn investeerder Lone Star en zakenbank JP Morgan. Zij betalen zo'n 895 miljoen euro voor het problematische bedrijfsonderdeel. Sinds de nationalisatie op 1 februari 2013 is ook de verzekeringstak, onder de naam Vivat, van de hand gedaan aan een Chinees concern. Het kleinere SNS Securities ging over naar de Haagse bank NIBC.

De drie miljoen Volksbank-klanten zullen voorlopig weinig merken van de naamswijziging. Aan de bestaande merken, zoals ASN en Regiobank, wordt niet getornd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden