SNS Bank gaat tarieven hypotheek fors verlagen

SNS Bank gaat zijn hypotheekrentes fors verlagen. De vierde bank van Nederland wil snel groeien op de Nederlandse hypotheekmarkt. Een agressief prijsbeleid wordt daarbij het belangrijkste strijdmiddel.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - De bank zal zijn hypotheektarieven de komende maanden met 0,20 tot 0,25 procentpunt verlagen. Maurice Oostendorp, de financieel directeur van SNS Reaal, maakte dit donderdag bekend. Als de huidige hypotheektarieven van SNS Bank met dat percentage dalen, wordt de bank de goedkoopste of op een na goedkoopste aanbieder van annuïteiten- en spaarhypotheken.

Het aanstaande hypothekenoffensief van SNS Bank is een opsteker voor nieuwe huizenkopers. Makelaars, bouwbedrijven en huiseigenaren klagen al jaren over de hoge hypotheektarieven. Hypotheken zijn in Nederland veel duurder dan in de buurlanden. Dat is slecht voor de woningmarkt, want een hoge hypotheekrente betekent hogere maandlasten voor huiseigenaren. Die willen daardoor minder betalen voor een woning.

De belangenorganisaties wijten de kloof met de buitenlandse tarieven aan het gebrek aan concurrentie tussen Nederlandse aanbieders. De grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen driekwart van de hypotheekmarkt in handen.

De marktleiders verdedigen zich met het argument dat zij relatief hoge financieringskosten hebben. Aan Nederlandse hypotheken kleeft meer risico dan aan bijvoorbeeld Duitse hypotheken, omdat de woningen van Nederlandse huiseigenaren vaak minder waard zijn dan de hypotheek. Dat risico heeft een prijs en die prijs berekenen de banken door aan de klant. Maar uit hun eigen kwartaalverslagen blijkt dat die vlieger slechts gedeeltelijk opgaat. De banken rapporteren namelijk kwartaal na kwartaal dat de winstmarge op hypotheken stijgt.

Oostendorp bevestigde dat. 'De marges op hypotheken zijn gegroeid. Wij zien genoeg ruimte om scherper te prijzen.' SNS Reaal heeft in de aanloop naar de nationalisatie marktaandeel op de hypotheekmarkt verloren. Oostendorp: 'Het is nu circa 1,5 procent. We willen terug naar 5 à 6 procent.'

De kans dat SNS Bank een prijzenoorlog ontketent, is klein, zeggen woordvoerders van rentevergelijkingssites. 'De grootbanken zullen de strijd niet aangaan', meent Amanda Bulthuis van Geld.nl. 'Zij vinden het waarschijnlijk prima om wat marktaandeel aan SNS te verliezen, want ze willen hun hypotheekportefeuilles inkrimpen. ABN Amro heeft dat zelfs expliciet gezegd.' Edmond Hilhorst van Independer.nl: 'Het is prachtig dat SNS dit doet, maar dit wordt niet de doorbraak die de huizenmarkt nodig heeft.'

De Europese Commissie kan bovendien nog roet in het eten gooien. Brussel kan SNS Reaal een prijsleiderverbod opleggen als straf voor de bij de nationalisatie verkregen staatssteun.

Pagina 7: Huis kopen bij afslag op internet

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden