Snowden kan op asiel rekenen in drie Latijns-Amerikaanse landen

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kan een nieuw leven gaan opbouwen in Nicaragua, Bolivia of Venezuela. Deze landen slaan de waarschuwingen van de Verenigde Staten in de wind en zijn bereid Snowden asiel te verlenen.

RIO DE JANEIRO - Snowden lekte vorige maand informatie van Amerikaanse veiligheidsdiensten waaruit bleek dat de VS op grote schaal burgers en regeringen bespioneren. Washington heeft de 29-jarige klokkenluider aangeklaagd voor spionage en diefstal. Snowden is op de vlucht en zou zich op het vliegveld van Moskou bevinden. Hij heeft in meer dan twintig landen politiek asiel aangevraagd. De VS hebben alle landen uitdrukkelijk verzocht geen asiel te verlenen en de klokkenluider uit te leveren.


'Bolivia verleent asiel aan deze Noord-Amerikaan die achtervolgd wordt door zijn landgenoten', aldus president Evo Morales zaterdag. Eerder al liet de Nicaraguaanse president Daniel Ortega weten dat ook in zijn land toekomst is voor de klokkenluider. 'Met alle plezier geven wij hem asiel, als de omstandigheden het toelaten', aldus de president.


Ook in Venezuela is Snowden welkom. 'Hij kan in het vaderland van Simón Bolívar en Hugo Chávez komen, vrij van de imperialistische Noord-Amerikaanse vervolging', zei president Nicolas Maduro. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elías Jaua zei dat er geen direct contact is geweest met Snowden maar dat hij vandaag een antwoord hoopt te krijgen


Een invloedrijk lid van het Russische parlement heeft Snowden aanbevolen het aanbod van Venezuela te aanvaarden. Volgens Alexej Poesjkov, die vaak het standpunt van het Kremlin zou uitdragen, zou het zijn laatste kans kunnen zijn.


De vraag is hoe Snowden naar Latijns-Amerika kan komen. De VS hebben zijn paspoort ingetrokken en er gaan geen directe vluchten vanuit Moskou. Het asiel verlenende land zou hem van een tijdelijk reisdocument kunnen geven en hij zou een tussenlanding kunnen maken in Cuba. Maar de kans bestaat dat landen hun luchtruim sluiten voor een vliegtuig met Snowden erin. Dat overkwam Evo Morales vorige week na een staatsbezoek aan Rusland. Diverse Europese landen weigerden zijn toestel door te laten wegens vermoedens dat Snowden zich aan boord bevond. Morales zag zich gedwongen in Wenen te landen, waar zijn vliegtuig werd doorzocht en de president veertien uur moest wachten. In Latijns-Amerika is hier furieus op gereageerd.


Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceerde zondag een interview met Snowden dat hij weken geleden heeft gegeven. Snowden zegt daarin dat de Duitse geheime dienst meer over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA dan bekend is. 'Ze spelen onder één hoedje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden