Snowden: hacken 'NSA-code' is mogelijk waarschuwing van Russen

Hackers zeggen dat ze hebben ingebroken bij een elitegroep van cyberaanvallers die nauw zou samenwerken met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Volgens klokkenluider Edward Snowden heeft het er alle schijn van dat het om een waarschuwing gaat, welllicht van Rusland: pas op, wij kunnen jullie ontmaskeren.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

'Het lijkt op een waarschuwing van een rivaliserende inlichtingendienst, die wil laten zien dat ze kunnen bewijzen dat de NSA verantwoordelijk is voor aanvallen van deze malwareserver', schrijft Snowden, die zelf voor de NSA heeft gewerkt, in een reeks berichten op Twitter.

Zwaar geschut

De Equation Group is een groep elitehackers die naar verluidt over zulk zwaar geschut beschikt, dat ze een ernstige bedreiging vormen voor de privacy van iedereen. Ze zouden al twee decennia actief zijn en worden al een tijd in verband gebracht met de NSA. De groep die claimt bij hen te hebben ingebroken noemt zichzelf de Shadow Brokers.

Het is niet duidelijk wat ze precies hebben buitgemaakt, maar ze zouden een code hebben gepubliceerd waarmee het mogelijk zou zijn om bij een aantal grote Amerikaanse bedrijven digitaal in te breken. De hackers houden een bitcoinveiling, waarbij de code naar de hoogste bieder gaat.

Beveiligingsexperts onderzoeken nog in hoeverre de claims van de Shadow Brokers hout snijden. Een aantal buitgemaakte bestanden zijn door de hackers online gezet, en volgens sommige experts zien deze er overtuigend uit.

Edward Snowden Beeld epa
Edward SnowdenBeeld epa

Diplomatieke motieven

Het feit dat de Shadow Brokers hun buit openbaren wijst er volgens Snowden op dat zij uit diplomatieke motieven handelen. Mogelijk reageren ze op de recente hack waarbij e-mails van de Democratische partij werden ontvreemd. De Democraten en verschillende beveiligingsexperts wijzen Rusland aan als schuldige.

Als er daadwerkelijk belangrijke informatie van de NSA is gestolen, kan dat volgens Snowden grote gevolgen hebben voor het buitenlandbeleid van de Amerikanen. 'Zeker als de aanvallen van de NSA gericht waren op Amerikaanse bondgenoten.'

Volgens Snowden hebben de hackers van de Shadow Brokers sinds 2013 geen toegang meer tot nieuwe gegevens van de NSA, omdat de veiligheidsdienst ze vermoedelijk naar een andere server heeft verhuisd. Dat zou de NSA hebben gedaan in dezelfde maand dat Snowden naar buiten trad over de privacyschendingen bij de dienst. 'Graag gedaan', tweet hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden