Snowden blijft nog in transitzone vliegveld

Het Moskouse Sjeremetjevo-vliegveld doorstond woensdag opnieuw een mediastorm na berichten dat Edward Snowden na een maand de transitzone daar zou kunnen verlaten. Maar uiteindelijk moest de Amerikaan zich tevreden stellen met schone kleren en Russische literatuur.

MOSKOU - Snowden zit sinds 23 juni, toen hij er landde met een vlucht uit HongKong, vast in de transitzone van Sjeremetjevo. Sinds hij uit de school klapte met gedetailleerde informatie over afluisterpraktijken van de National Security Agency is zijn paspoort ingetrokken en wordt hij door de VS gezocht, onder meer wegens overtreding van spionagewetgeving. Zelf beschouwt Snowden zich als klokkenluider die een debat wilde uitlokken over de methoden die geoorloofd zijn om de nationale veiligheid te beschermen.

Snowdens Russische advocaat, Anatoli Koetsjerena, verklaarde woensdag na een onderhoud met Snowden dat de Amerikaan nog even geduld moet bewaren. Snowden diende eerder deze maand een verzoek in tot tijdelijk asiel in Rusland, maar een pas die deze aanvraag bevestigt en de houder toestaat zich vrij in Rusland te begeven, is nog altijd niet uitgereikt.

'Dit is voor het eerst dat Rusland geconfronteerd wordt met zo'n kwestie en dit vergt natuurlijk tijd van de immigratiedienst', aldus Koetsjerena. De advocaat voegde eraan toe dat Snowden 'Rusland voorlopig als zijn eindbestemming ziet' en nog niet verder in de toekomst kijkt. Hij zou ook Russisch willen leren en de cultuur bestuderen.

Mede daarom bracht Koetsjerena hem niet alleen schone kleren maar ook kopieën van Tsjechovs verhalen en Dostojevski's Misdaad en straf. Daarover zei de advocaat: 'Ik wil niet suggereren dat Snowden eenzelfde mentale zielsangst meemaakt als Rodion Raskolnikov' - de hoofdpersoon in die roman.

Snowdens langdurige verblijf op Sjeremetjevo is een steen des aanstoots geworden in de Russisch-Amerikaanse relaties. Poetin heeft geëist dat Snowden stopt met activiteiten die de VS schade toebrengen, een belofte die hij zou hebben gedaan. Maar het Witte Huis heeft laten doorschemeren dat een in september gepland bezoek van president Obama aan Rusland onzeker is geworden.

In Rusland kan Snowden op heel wat sympathie rekenen, net als elders in Europa en in de VS zelf. In een recente Amerikaanse peiling vond 55 procent van de respondenten Snowden een klokkenluider, 35 procent hield het op verrader.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden