Snowboard

In zijn reistas voor Sotsji heeft Ties Wielinga 20 tot 40 kilo aan wax- en poederpotjes zitten, ter waarde van duizenden euro's. Om Nicolien Sauerbreij zo snel mogelijk over sneeuw te laten glijden.

Wat de materiaalman op haar boards smeert, hangt af van de sneeuw. Hij moet het gevoeld hebben voordat hij aan het werk kan. Verse sneeuw, ijzige sneeuw, natte sneeuw, kunstsneeuw, oude sneeuw: het maakt een wereld van verschil. In Sotsji ligt de snowboardpiste op de sneeuwgrens, waardoor het lastig te voorspellen is wat er zal liggen.

Een slim geprepareerd board kan de olympisch kampioen van Vancouver aan een tweede medaille helpen. Brengt Wielinga verkeerde wax en poeder aan, dan verliest ze wellicht tienden van seconden per afdaling. 'Verkeerde wax kan nog slechter zijn dan geen wax', zegt hij. Dat ervoer Sauerbreij bij de Winterspelen van 2002, toen een Oostenrijkse materiaalman haar wedstrijd verprutste.

Wielinga geeft nooit prijs wat hij op de boards aanbrengt. Ook zijn buitenlandse collega's doen geheimzinnig. Ze spieken wel bij elkaar, maar veel levert dat niet op. Aan waxlagen is weinig te zien. Ze zijn vrij om te smeren wat ze willen.

Wielinga brengt op basis van het weerbericht weken voor de wedstrijd als een grondlaag aan. Dan volgen op de wedstrijddag vaak nog twee lagen, plus de poeders. Die zorgen voor een versnelling bij de start.

Wielinga weet dat waxmannen soms als alchemisten worden gezien, die hun bazen via een toverformule aan goud proberen te helpen. Maar de afgestudeerde architect ziet zichzelf liever als een onderzoeker.

Hij meet de luchtvochtigheid, de sneeuw- en de luchttemperatuur. Hij proeft en betast de sneeuw. Hij kiest de wax en test het hoe het board zonder Sauerbreij glijdt. Urenlang is hij in de weer, voor een afdaling van een minuut. 'Toch geeft mijn werk niet de doorslag. Uiteindelijk blijft het belangrijkste hoe de atleet presteert.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden