Opinie

Snorfiets moet van het fietspad af

De ingezonden brieven van maandag 23 november.

Redactie
Scooter in de binnenstad van Utrecht. Beeld Gabriel Eisenmeier
Scooter in de binnenstad van Utrecht.Beeld Gabriel Eisenmeier

Brief van de dag: snorfiets moet van fietspad af

Wilde ik net een nieuwe snorfiets kopen, komt mevrouw Schultz met een maatregel om snorfietsen in stedelijke gebieden van het fietspad te verdrijven (Ten eerste, 18 november). De geschiedenis herhaalt zich. Rond 2000 moesten brommers in stad en omstreken van het fietspad. Ik heb mijn brommer tenslotte maar verkocht. Het is geen doen tussen auto's die veel harder rijden. Bovendien word je weggetoeterd en weggescholden. In Amsterdam en andere steden is er bij de politie 'niet voldoende capaciteit' . Dat wil zeggen dat de politie de wet niet handhaaft en een opgevoerde snorfiets dus als een projectiel door de stad kan vliegen. Mensen die zich wel aan de regels houden worden daar de dupe van. Ik rij graag op een brommer of snorfiets, het is ontspannend en geeft een vrij gevoel. Dat kan dus niet meer. Gezien het aantal ongelukken, denkt u misschien: 'tja, dan moeten de goeden maar lijden onder de kwaden'. Maar dat moet nu juist niet. Dat hoort niet in een rechtsstaat.

H. van der Putte, Utrecht

Maarten

Van onze vaderlandse tv-historicus Maarten van Rossem mag Rutte niet zeggen dat Nederland in oorlog is met Islamitische Staat (O&D en Vonk, 21 november). Hij heeft volkenrechtelijk natuurlijk gelijk, want wat is een oorlog zonder oorlogsverklaring? En die kan alleen worden gegeven door of aan een officiële staat. En dat is IS niet, al wil het dat wel worden.

De discussie is puur semantisch, want oorlog of niet, onschuldige mensen worden wreed gedood, en angst beheerst het dagelijks leven, precies zoals in een echte oorlog volgens de definitie van Van Rossem.

Hij vindt ook dat dit allemaal de schuld is van George Bush jr. en ook die analyse is net zo makkelijk te omarmen als te bestrijden. Zeker is dat Islamitische Staat de terroristen werft en de wereld over stuurt en, net als bij het al dan niet terechte gebruik van het woord oorlog, heeft de wereld met die realiteit te maken.

Het gaat er toch echt om wie het doet, en zelfs als Bush met zijn inmenging in Irak en Afghanistan boze islamitische geesten heeft geprikkeld, blijven de terroristen de schuldigen. Als historicus zou Van Rossem moeten weten dat kennis achteraf de makkelijkste kennis is.

Natuurlijk, hij heeft Bush hiervoor als voorzitter van de jury van de Slimste Mens altijd gewaarschuwd, maar ik denk dat het verstandig is hiermee op te houden en alle beschikbare energie en denkkracht in te zetten om een manier te vinden die een eind aan deze terreur kan maken

Henk Slechte, Schiedam

Intensieve menshouderij

In het artikel 'Geen sinecure, die intensieve menshouderij' (Economie, 21 november) slaat de zelfvernoegzame bestuursvoorzitter Hans Kroeze van ADG-dienstengroep, gespecialiseerd in 'de onderkant van de arbeidsmarkt', zich met respectloze uitspraken, op de borst.

Zoals: 'We worden uitgedaagd alles wat een beetje kan werken arbeidsfit te maken.' Wat bedoelt deze meneer met 'alles wat'?

Beesten? Mensen?

Verder zou deze 'meneer' beter op zijn plaats zijn in een varkensstal als hij het heeft over 'intensieve menshouderij'.

Je zult maar afhankelijk zijn van zo'n baas!

F. Wansink, Haren

Oase van cultuur

'Woestijnstad wordt oase van cultuur' staat boven het artikel over de kunstbeurs in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Emiraten (Kunst, 21 november). Beschreven wordt hoe Abu Dhabi musea binnenhaalde als het Louvre en het Guggenheim en allengs een stad wordt waar de kunsten bloeien. Geen woord over de inwoners van Abu Dhabi, laat staan over de gastarbeiders die aan alle prachtige gebouwen en stadswijken werk(t)en.

Abu Dhabi kent geen enkele rechtsbescherming voor dissidenten die, om soms minieme handelingen (een tweet of zo) in de mensonterende gevangenis komen, te prooi gegeven aan martelende bewaarders. Onpartijdige rechtspraak is er niet. Enig respect voor de mensenrechten valt in Abu Dhabi niet te vinden. De honderdduizenden gastarbeiders die geronseld zijn in landen als India en Pakistan werken tegen petieterige lonen en staan een groot deel daarvan weer af voor hun miserabele huisvesting en karige maaltijden. Hun paspoorten zijn ingenomen, ze kunnen in feite niet terug. Slaven.

Dat ze ooit de Mona Lisa kunnen zien in het Louvre van Abu Dhabi is onmogelijk, ze zitten vast in omheinde kampen. Abu Dhabi in een notendop.

Jan Stoof, Geervliet

Taalarmoede

'Als ik op bezoek ga bij mijn Duitse collega's spreken we Engels', schrijft Johan Edens (O&D, 21 november). Dus, zo betoogt hij, waarom exacte vwo-leerlingen nog tot drie talen verplichten? Wat een armoe. Geen wetenschappelijke artikelen in Duits of Frans lezen, om van ander proza maar te zwijgen. Vaak genoegen moeten nemen met een half begrepen lingua franca. Een vwo-opleiding moet wel ergens voor staan.

Jos Koning, Nijmegen

Staatsveiligheid

We moeten in Nederland het gevaar van terrorisme niet overdrijven, maar zeker niet onderschatten, stelt Paul Brill (O&D, 21 november) terecht. De media spreken echter consequent van de 'commissie stiekem', de Kamercommissie die is belast met de controle op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hiermee dragen de media bij aan het bagatelliseren van de bewaking van onze staatsveiligheid. Het woord 'stiekem' heeft alleen negatieve betekenissen en doet onrecht aan het serieuze karakter van de commissie. De aanslagen in Parijs onderstrepen dat over staatsveiligheid zorgvuldig en dus niet suggestief bericht moet worden.

Bob van den Bos, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden