Snoevende jager

WINEKE DE BOER

Wereldreiziger, schrijver en voormalig revolutionair Olivier Rolin (1947) heeft een caleidoscopisch oeuvre op zijn naam staan. Zijn jongste roman lijkt weer in niets op zijn vorige boek, en is toch een onmiskenbare Rolin.

In De leeuwenjager en Manet trekt een bonte stoet personages voorbij, en wisselen stijlregisters elkaar af. De revolutie hangt in de lucht. We zijn in het Parijs van rond 1870, ten tijde van de Commune. Revolutionaire kunst wordt er ook gemaakt. Het doek Pertuiset, chasseur de lions van Edouard Manet (1832-1883), de schilder die zo graag salonfähig wilde zijn, maar keer op keer werd afgewezen voor de belangrijkste kunstmanifestatie van Frankrijk, is Rolins inspiratiebron geweest.

Rolin is gefascineerd door Manets model Eugène Pertuiset. Er lijkt geen grotere tegenstelling denkbaar dan die tussen de gracieuze Manet en 'deze dikzak'. Een opschepper bovendien, die zichzelf met zijn praatjes belachelijk maakt. Manet heeft de snoever geschilderd, met achter hem de enorme leeuw (4 meter 40, van kop tot staart), die hij naar eigen zeggen heeft geschoten in Algerije en die hij wilde aanbieden aan koning Napoleon III, in de hoop de vorst meteen wat van zijn geweren te kunnen verkopen.

Olivier Rolin breekt af en toe op brute wijze in de doldrieste avonturen in (het lijkt soms op het Kuifje-album De Zonnetempel, waarnaar de schrijver af en toe verwijst) door tussen haakjes uit te weiden over de plekken die Pertuiset ooit bezocht.

Alles bij elkaar levert het een wervelend boek op, waarin kluchtige scènes worden afgewisseld met serieuze pogingen om iets van Manet en zijn onnavolgbare model te begrijpen en daarmee grip te krijgen op het verstrijken van de tijd.

Olivier Rolin: De leeuwenjager en Manet.

Uit het Frans vertaald door Katelijne De Vuyst.

Uitgeverij IJzer; 187 pagina's; € 18,50.

ISBN 978 90 8684 073 1.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden