Snoerloos typen: twee kabels weg, een erbij

Draadloze rand-apparatuur voor de pc is in opmars. De consument wil af van de snoerentroep rond zijn bureau. Maar een 'mobiel' toetsenbord of dito muis werkt op batterijen, en de benodigde ontvanger heeft toch weer een snoer....

Door Peter van Ammelrooy

DE NOOR ØRJAN Stokkeland maakte recent een bijzonder gevalletje van burengerucht mee. Deze inwoner van Bestum, bij de Noorse hoofdstad Oslo, zag tot zijn verbazing een onbekende tekst - letter voor letter - op zijn computerscherm verschijnen. Het bleek uiteindelijk een brief van zijn buurman aan de telefoonmaatschappij.

Na enig heen-en-weer getelefoneer kwamen de mannen er achter hoe de vork in de steel stak. Beide Noren beschikken over een draadloos toetsenbord van Hewlett-Packard. Kennelijk heeft het exemplaar van Stokkelands buurman een (te) groot bereik.

Voor Hewlett-Packard in Noorwegen is het de tweede keer in drie maanden dat er problemen worden gemeld met zijn snoerloze toetsenbord. In november merkte Per Erik Helle in Stavanger op dat hij teksten kon meelezen die zijn stadsgenoot Per Arild Evjeberg op zijn computer tikte - honderdvijftig meter van Helle vandaan.

De Amerikaanse computerfabrikant staat voor een raadsel. Draadloze toetsenborden hebben doorgaans een bereik van hooguit een handvol meters. Maar onder gunstige omstandigheden reikt het radiosignaal van Hewlett-Packard's invoerapparaat blijkbaar verder dan de bedoeling is. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn de problemen voorbij met de komst van een nieuwe versie. Die kan uit meer kanalen kiezen om signalen te versturen. En de kans dat twee apparaten uit de 256 mogelijke frequenties dezelfde zullen kiezen, is klein.

De Noorse hobbel zal de opmars van de 'mobiele' randapparatuur rond de personal computer intussen nauwelijks kunnen stuiten. Nu zijn telefoon is verlost van een snoer, wil de doorsnee consument ook op en onder zijn bureau graag van de kluwen kabels af.

Dat zijn er nog al wat. Drie dienen er om de pc en het beeldscherm van stroom te voorzien en aan elkaar te koppelen. Ook de printer is met koperdraad verbonden aan de computer: een tweede snoer zit in het stopcontact. Muis, toetsenbord en luidsprekers vragen daarnaast ook om een eigen snoer. Het modem voegt twee tot drie kabels toe, en dan zijn er nog draden voor webcamera, microfoon en koptelefoon. Uit de gemiddelde computer steken al met al snel een dozijn kabels, snoeren en draden. Wie een netwerk in huis aanlegt, struikelt bovendien over twee of meer nieuwe draden.

Die kabelchaos kost geld, heeft Logitech laten uitrekenen. Onderzoek in opdracht van de Zwitserse producent van randapparatuur leert dat de Europese kantoorwerkers tientallen miljoenen effectieve werkuren vermorsen door gedonder met de draden. Denk bij voorbeeld aan koffiebekers die omtuimelen omdat iemand zijn muis of toetsenbord naar zich toetrekt. Ook breken werknemers regelmatig bijna hun nek over losliggende snoeren. Het Nederlandse bedrijfsleven zou door dit soort ongelukken op jaarbasis 69 miljoen arbeidsuren verspillen.

Van alle apparaten die met de computer zijn verbonden, zijn het toetsenbord en de muis de meest voor de hand liggende kandidaten voor een draadloos bestaan. Tot dusver waren producenten daarbij aangewezen op zwakke radiobakens, die gebruik maken van de 27 MHz-radiogolflengte. Dat is ook de frequentie voor de 27-MC-'bakkies', die in de jaren tachtig zo populair waren onder het verkeerde type vrachtwagenchauffeurs. De 27 MHz-technologie heeft een bereik van maximaal twee meter - Noorse toestanden daargelaten.

Een betere oplossing biedt Bluetooth, een Nederlandse uitvinding waarmee elektronische apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Bluetooth heeft een reikwijdte van maximaal tien meter en is veiliger. De ingebouwde chips in zender en ontvanger versleutelen het signaal en maken 'afluisteren' onmogelijk. Verder kan Bluetooth in vrijwel elk apparaat worden toegepast. In mobiele telefoons wordt de techniek toegepast voor handsfree telefoneren of voor het uitwisselen van gegevens tussen een gsm en een pc.

Zowel de oude als de nieuwe technologie hebben een belangrijk nadeel: zonder directe toegang tot een stopcontact moeten draadloze muizen en toetsenborden hun eigen stroom met zich meetorsen. Dat gebeurt met batterijen, die in het mooiste geval heroplaadbaar zijn. Batterijen voor eenmalig gebruik gaan tussen de twee tot drie maanden mee.

Een ander nadeel is dat draadloze randapparatuur aan een computer de kabelkluwen rondom de werkplek slechts ten dele vermindert. De ontvanger die signalen van muis of toetsenbord oppikt, zit toch weer met een snoer vast aan de computer. Voor elke twee ketenen waarvan de kantoorwerker zich bevrijdt, komt er zo altijd weer een nieuwe in de plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden