Snoeppapiertje kost 46 euro

Wie in bepaalde delen van Drenthe afval op straat gooit, krijgt vanaf vandaag een waarschuwing en na 1 september een boete van 46 euro....

Van onze verslaggeefster

De actie is het initiatief van de Stichting Nederland Schoon, die eerder de aandacht trok met schaatser Rintje Ritsma en presentatrice Fabiënne op posters. In Drenthe vond de stichting het provinciebestuur bereid de actie te steunen. Vierentwintig middelbare scholen doen mee met speciaal lesmateriaal.

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren, recreanten en automobilistende grootste weggooiers zijn, vertelt directeur Marielle van Aggelen van de Stichting Nederland Schoon. Daarom benaderde de stichting Drenthe, fietsprovincie bij uitstek. 'Want onder fietsers bevinden zich veel jongeren en veel recreanten.'

Drenthe wilde op zijn beurt laten zien dat het werk maakt van een mooie omgeving. 'Hoe meer afval er ligt, hoe meer erbij komt', zegt een woordvoerster van de provincie. Is een boete van 46 euro daarvoor niet een drastische maatregel? 'Die boetes zijn niks nieuws. Volgens de wet is het verboden om afval weg te gooien, alleen weten weinig mensen dat', aldus Van Aggelen.

Stichting Nederland Schoon wil dat mensen zich bewust worden van regels die allang bestaan. Op 10 oktober is de actie dan ook weer afgelopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden