Snoepen is beter voor kinderen dan niét snoepen

Kinderen die snoepen hebben geen groter risico op obesitas, diabetes of hartafwijkingen dan kinderen die nooit snoepen. Nee, ze hebben zelfs een minder groot risico op overgewicht en chronische ziekten. Dit is geen vrijbrief om kinderen vol te proppen met snoep. Let op, het gaat hier om snoepen met mate. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Louisiana State University.

Redactie/Simone Lautenbach
Af en toe snoepen doet meer goed dan kwaad bij kinderen. © ANP Beeld
Af en toe snoepen doet meer goed dan kwaad bij kinderen. © ANP

De studie, onder leiding van professor Carol O'Neil onderzocht de effecten van chocolade en snoep op gewicht en hart- en vaatziekten bij kinderen van 2 tot 3 jaar oud (7049 personen) en adolescenten van 14 tot 18 jaar oud (4132). Hierbij werd gekeken naar het vetpercentage in het snoep, het aantal calorieën en toegevoegde suikers. Het onderzoek werd tussen 1999 en 2004 uitgevoerd en de resultaten zijn nu naar buiten gebracht.

Daaruit blijkt dat kinderen die snoep eten, 22 procent minder kans hebben op overgewicht dan kinderen die dat niet doen. Bij adolescenten was dit zelfs nog hoger, namelijk 26 procent. Bovendien werd bij de snoep etende kinderen ook een lager niveau van C-reactieve proteïne gemeten. Een hoog niveau van dit proteïne zou het risico op hart- en vaatziekten, maar ook andere chronische ziekten doen toenemen.

'Wanneer kinderen op jonge leeftijd al de juiste porties snoep krijgen, leren ze hiermee om te gaan en ontwikkelen ze vaardigheid en discipline op het vlak van eten. Degenen die geregeld snoepen, waren zich meer bewust van wat ze eten en hun eetgewoonten', luidt de verklaring van de onderzoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden