Snoepautomaat vertelt straks hoe lang je moet fietsen om Mars te verbranden

Wie een Marsreep nuttigt moet iets meer dan drie kwartier stevig fietsen om de 229 kilocalorieën te verbranden. Voor een Snickers is dit een paar minuten langer. Deze informatie staat vanaf volgend jaar op snoepautomaten van honderden middelbare scholen en mbo's.

Snickers en Marsen in een snoepautomaat. Beeld anp

Met het initiatief wil fabrikant Mars, die naast de Marsrepen ook M&M's, Twixen en Snickers produceert, scholieren en studenten bewustmaken van wat er in de producten zit. 'Juist voor deze doelgroepen vinden we het belangrijk dat ze een goede keuze kunnen maken', zegt Roel Govers, woordvoerder van Mars. 'We willen onze verantwoordelijkheid nemen.' Bang dat Mars zich hiermee in de eigen vingers snijdt is hij niet. 'De boodschap is dat je best mag genieten van een chocoladereep, maar wel met mate.'

Het aantal kilocalorieën en de daarbij horende fietstijd komt in de vorm van een sticker op de automaten te hangen. De stickers, die nog in de ontwerpfase zitten, worden vanaf halverwege 2017 verspreid op scholen die meedoen aan het initiatief. Het Voedingscentrum berekent op dit moment de precieze fietstijden voor jongeren die een snack nuttigen.

De stichting Jongeren Op Gezond Gewicht, die subsidie ontvangt van het ministerie van Volksgezondheid, vindt het initiatief van Mars een 'stap in de goede richting', maar stelt dat de verantwoordelijkheid voor de keuze uit snoepautomaten niet bij de jongeren moet liggen. 'Het aanbod moet verleiden tot het maken van een gezondere keuze', zegt een woordvoerder.

Mars is een van de ondertekenaars van het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen. Op basis van richtlijnen van het Voedingscentrum wordt bepaald wat er in een automaat mag zitten. Vooral de producten op ooghoogte moeten een gezonder alternatief bieden dan bijvoorbeeld Marsrepen of Snickers. Tot nu toe houdt Mars, die de automaten beheert, zich niet aan de richtlijnen van het akkoord, stelt Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht. 'Wij eisen dat Mars hier voor het einde van dit jaar alsnog aan voldoet.'

Patricia Schutte van het Voedingscentrum sluit zich hierbij aan. 'We hebben liever dat Mars met een gezonder aanbod komt dan met een sticker. Bovendien is dit helemaal niet nieuw. Op producten in automaten staat gewoon hoeveel kilocalorieën erin zitten. Dat is wettelijk verplicht.'


Kleinere repen

In de zomer van 2008 veranderde Mars het gewicht van zijn repen. Een Marsreep woog nog maar 51 gram in plaats van 54 en een Snicker 57 in plaats van 60. De prijs bleef hetzelfde. Mars liet in een verklaring weten dat consumenten wegens gezondheidsredenen de voorkeur geven aan een kleinere portie in plaats van een hogere prijs. Ook de gestegen prijzen voor grondstoffen speelden een rol.

'Gebalanceerd aanbod'

Govers van Mars beweert dat het aanbod in automaten steeds meer in balans is. 'Naast chocoladerepen worden producten met lichte kilocalorieën aangeboden, zoals mueslirepen en Peijnenburg Zero, een ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers.'

Het is volgens hem geen optie om de receptuur zodanig te veranderen dat er minder kilocalorieën in een reep zitten. 'We zitten vast aan de chocoladewet. Die bepaalt wat er in een reep mag zitten om het predicaat chocolade te mogen gebruiken.'

Er zijn meer regels waar de fabrikant zich aan moet houden: zo mag een reep maximaal uit 250 kilocalorieën bestaan. Dat heeft te maken met een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie. Snoep mag niet meer dan tien procent van de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen kilocalorieën, 2.500 in totaal, uitmaken.

Positieve trend

Het initiatief van Mars past binnen een trend om jongeren bewuster met eten om te laten gaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleit al langer voor gezondere voeding op scholen. Volgens de organisatie is een positieve trend zichtbaar: 80 procent van de middelbare scholen en mbo's zou de afgelopen jaren meer aandacht hebben besteed aan gezonde voeding. Ook vervangen gezonde producten steeds meer de ongezonde snacks in kantines.

Toch blijkt dat op bijna alle 361 middelbare scholen een 88 mbo's wel een snoepautomaat te vinden is. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statestiek heeft bijna tien procent van de jongeren tussen twaalf en zestien jaar overgewicht. 2,5 procent heeft obesitas.

Beeld anp

Aantal kilocalorieën per 100 gram (volgens het Voedingscentrum):

Mars: 449
Snickers: 484
M&M's (geel): 512
M&M's (bruin): 468
Twix: 493

Check hier overige producten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.