Snoep is goed voor de sfeer

Regie Arne Toonen.Met Marcel Musters, Eva van der Gucht, Michael Nierse, Thijs Römer, Loes Haverkort.In 104 zalen.

Ze hadden niet verwacht dat het zo'n cultuurschok zou zijn. Maar wanneer Dik Trom en zijn ouders van het gezellige Dikkedam verhuizen naar het keurig aangeharkte Dunhoven, kijken ze hun ogen uit. In Dunhoven is iedereen voortdurend aan het sporten. En iedereen is superslank.


Pa, ma en Dik Trom steken nogal rond af tegen de hypergezond levende inwoners van Dunhoven. Vrienden maken valt niet mee, en het restaurant dat Pa Trom geopend heeft, blijft angstwekkend leeg. De grote hoeveelheden calorieën in Troms eten schrikken het publiek af.


Dik Trom verwijst alleen in naam naar de jeugdheld uit de boeken van C. Joh. Kieviet. Ook met de eerdere delen uit de Dik Trom-filmreeks, gemaakt tussen 1937 en 1976, heeft de film weinig te maken. De makers namen de vrijheid om een compleet nieuwe achtergrond te verzinnen voor de Trom-familie, inclusief onvermoede gaven (Dik is kampioen bommetjes maken), buren met namen als Fred Banket en Joep Snoep, en bar slechte eetgewoonten.


Die eetgewoonten, daar draait het allemaal om in Dik Trom. De inwoners van Dunhoven zijn zo geobsedeerd door hun gewicht dat hun humeur eronder te lijden heeft. Taart, snoep en hamburgers zijn veel beter voor de sfeer, zo leert de film.


De boodschap wordt vet aangezet, en is behoorlijk ongepast in een tijd waarin het aantal te dikke kinderen schrikbarend toeneemt. Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht, die deze week nog opriep om toch vooral het goede voorbeeld te geven, zal er niet blij mee zijn.


Maar dat maakt de jeugdfilm juist prettig tegendraads. Erg serieus hoeven we Dik Trom ook niet te nemen: de karikaturale personages en het fantasievolle decor, vol witgeverfde houten huizen en in pastelkleurige sportkleding gehulde bewoners, benadrukken de luchtige, campy toon.


Daarmee leunt de film tegen het werk van Pieter Kramer aan, die met Lang & Gelukkig onlangs een oud sprookje afstofte. Maar Dik Trom is duidelijk gericht op een jonger publiek. De grappen zijn tam, de sfeer is optimistisch, en het zijn de jonge acteurs die de belangrijkste rollen hebben.


Dat neemt niet weg dat de grote mensen de show stelen. Marcel Musters (als Pa Trom), Eva van der Gucht (als Ma) en vooral Thijs Römer (als sportschoolhouder) zijn goed op dreef. Zij geven Dik Trom genoeg gewicht om ook volwassen kijkers tevreden te houden.


Pauline Kleijer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden