Snoeihard oordeel over drone-aanvallen VS: 'Ben ik volgend slachtoffer?'

De Verenigde Staten hebben met onbemande vliegtuigjes buitenrechtelijke executies uitgevoerd in Pakistan, die in sommige gevallen zouden kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden. Dat schrijft Amnesty International in het rapport 'Will I be next' over Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan.

Onderzoekers van Amnesty International hebben de toedracht van 45 drone-aanvallen in Waziristan, in het noorden van Pakistan, onderzocht. Daarnaast deden ze veldonderzoek naar negen aanvallen, waarbij serieuze aanwijzingen bestaan dat deze in strijd waren met het internationaal recht.

Collega-organisatie Human Rights Watch (HRW) zegt in een rapport dat eveneens vandaag verschijnt, dat ook bij drone-aanvallen in Jemen in strijd met het internationaal recht burgers zijn gedood. Onder de 82 doden die bij de zes onderzochte bombardementen vielen, waren volgens HRW ten minste 57 burgers.

Bibi werd voor ogen kleinkinderen opgeblazen
'Op een zonnige middag in oktober 2012 kwam de 68-jarige Mamana Bibi om bij een aanval die direct op haar gericht leek', staat in het rapport van Amnesty. Haar kleinkinderen vertellen pijnlijk gedetailleerd hoe Bibi, die groenten verzamelde op het land van de familie in het dorpje Ghundi Kala, voor hun ogen in stukken werd geblazen.

'De explosie was vlakbij', vertelt Nabeela, de 8-jarige kleindochter van Bibi tegen de onderzoekers van Amnesty. 'Het was heel sterk: ik werd erdoor opgetild en daarna tegen de grond gedrukt.' Nadat ze was bijgekomen, ging ze naar de plek waar haar oma had gestaan. 'Ik zag haar schoenen. We vonden haar verminkte lichaam later.'

'Ik was nooit bang voor de drones', zegt Nabeela, 'maar nu, als ze over ons heen vliegen, vraag ik me af of ik de volgende ben.'

Een paar maanden eerder, op 6 juli 2012, kwamen 18 mannelijke arbeiders om bij een serie drone-aanvallen in het dorp Zowi Sidgi. Minstens een van hen was een minderjarige jongen. Raketten sloegen in bij een tent waar de meeste mannen zaten voor het avondeten. Degenen die hen te hulp kwamen, werden geraakt door een tweede serie raketten. 'Ooggetuigen omschrijven een macabere situatie met lichaamsdelen, bloed, paniek en terreur terwijl de Amerikaanse drones over hen heen bleven vliegen', schrijft Amnesty.

Controversiële mensenrechtenkwestie
Het gebruik van onbemande vliegtuigjes voor verkenning en zogenoemde precieze aanvallen op doelwitten is de laatste jaren een van de meest controversiële mensenrechtenkwesties geworden. Er is geen plek op aarde waar dit zo duidelijk is als in Pakistan.

De omstandigheden van burgerdoden in het noordwesten van Pakistan worden betwist. De VS, die geen informatie verstrekt over individuele aanvallen, beweert dat deze operaties zijn gebaseerd op betrouwbare informatie en dat ze extreem accuraat zijn. Het overgrote deel van de mensen die hierbij om het leven zijn gekomen, zijn volgens Washington leden van gewapende groeperingen zoals de Taliban en al-Qaeda.

Pakistan schetst een heel ander beeld in een VN-rapport dat vrijdag verscheen. Volgens Pakistan zijn sinds 2004 bij 330 drone-bombardementen ten minste 2.200 doden en 600 gewonden gevallen. Zeker 400 van de doden zouden volgens de Pakistaanse regering burgers zijn. Nog eens 200 doden zouden mogelijk niet betrokken zijn geweest bij de strijd.

'Geheimzinnigheid rondom het programma geeft de VS een brevet om te moorden buiten het zicht van de gerechtshoven en de internationale wet', schrijft Amnesty. De organisatie roept Washington op om inzicht te geven in het programma en degene die verantwoordelijk zijn voor de misdrijven te vervolgen.

Een kleindochter van Mamana BibiBeeld screenshot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden