Snijstokje

Wat het er culinair voorstelt, geen idee. Maar zou u ons een plezier willen doen en de volgende keer dat u in Dordrecht bent, even langsgaan op de Krispijnseweg nummer 12?...

Martijn van Calmthout

Vraag er vooral niet naar de heer Shi Fan Hu, volgens het register van de plaatselijke Kamer van Koophandel de eigenaar, om redenen die zodadelijk duidelijk zullen worden. Ga gewoon zitten, en kijk of hij ze in eigen huis al gebruikt: de revolutionaire eetstokjes waarop Hu deze zomer octrooi verwierf.

Nederlands octrooi nummer 1019481 geeft aan waar u kijken moet. Naar de punten. Die moeten volgens Hu een gekarteld uitstulpsel hebben om aan de Chinese tafel van alle gerechten terug te hebben. Uitlopen op een plat kartelmesachtig gedeelte kan ook.

Traditionele chop sticks hebben een vierkante of ronde doorsnede aan de kant waarmee het voedsel wordt opgepakt. Dat gaat prima, zolang er kleine stukjes mee moeten worden opgepakt en naar de mond gebracht, aldus Hu in het octrooi van negen pagina's, inclusief een officieel nieuwheidsonderzoek. Maar wat als er een groter brok groente, vlees of vis op het bord ligt? Toch maar een mes vragen aan de dienstdoende ober?

Niet met stokjes zoals Hu die in het octrooi schetst, dus. Daarmee is, waar nodig, ook te snijden.

Mooi idee, simpel en krachtig. Maar er komen meteen ook vragen op. Is er, bijvoorbeeld, geen risico dat de eter zich verwondt met het snijgedeelte aan het uiteinde van de chop stick? Wordt het manipuleren van de eetstokjes niet nog ingewikkelder als die niet in alle standen identiek zijn? En, de hamvraag, gebruik je voor het snijden met de snijstokjes twee handen, iets wat normaal alleen de allerergste chop-stick-beginners proberen?

We hadden het uitvinder en octrooihouder graag allemaal voorgelegd. Maar Hu moet er niks van hebben. Hij heeft, zegt hij aan de telefoon, helemaal geen belang bij een stukje in de Volkskrant.

Ook niet als we zonder zijn uitleg onzin opschrijven? We schrijven maar, zegt Hu strijdvaardig.

Het had zo'n boeiend gesprek kunnen zijn.

Hoe, bijvoorbeeld, eten Chinezen traditioneel al te grote brokken, of eten alleen westerlingen die bij de Chinees? Welke commerciële plannen heeft Hu met zijn vinding? Denkt hij er rijk aan te worden? En is het dan geen probleem dat uit het nieuwheidsonderzoek blijkt dat er een Amerikaans octrooi uit 1998 en een Frans octrooi uit 1994 liggen waarin al identieke snijstokjes worden geschetst?

Hij heeft, zegt Hu in een kakofonie van keukengeluiden, wel wat beters te doen dan praten met de krant. Waarna hij zonder omhaal ophangt.

We horen het dus wel een keer van u, als u toch in de buurt was. Krispijnseweg 12, Dordrecht. China City.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden