'Snijden in de zorg moet slimmer'

Verzet tegen bezuinigingen op de gezondheidszorg zal weinig helpen, gezien het politieke klimaat. Maar snijden in de zorg kan wél slimmer, vinden drie onderzoekers van het kwaliteitsonderzoek voor de gezondheidszorg, het CBO....

Bezuinigen, misschien zelfs nog iets meer dan minister Hans Hoogervorst wil, is mogelijk. Bezuinigingen kunnen zelfs beter uitpakken voor de patiënt, maar dan moet er wél een visie achter zitten.

Snijden in de zorg vanuit een puur financieel motief demotiveert de hulpverleners en vergroot de kans op burnout. Deze boodschap hebben directeur Wim Schellekens van het CBO en zijn medewerkers Marc Rouppe van der Voort en Peter van Splunteren voor de minister en voor de gezondheidszorg. In het artsenblad Medisch Contact van vandaag schrijven ze dat wegvluchten in de rol van slachtoffer alleen maar demotiverend werkt, net als het lijdzaam afwachten wat er over de zorg heen komt. Beter is het om te zoeken waar kan worden bezuinigd zonder de patiënt te schaden, vinden ze.

Extra geld pompen in een inefficiënt systeem helpt niet, menen de deskundigen. Het voorkómen van fouten en complicaties is goed voor de patiënt én levert geld op, zeggen de drie onderzoekers. Een meer uitgekiende organisatie van de zorg leidt tot kortere wachttijden en een korter verblijf in het ziekenhuis.

Zo kunnen meer patiënten worden geholpen. Als de ziekenhuizen de best mogelijke zorg leveren, kan het aantal patiënten met wondinfecties, doorligwonden en medicijnvergiftiging drastisch omlaag.

Ook dat levert geld op, denkt het kwaliteitsinstituut. De zogeheten best practices zijn vaak allang bekend, maar worden nog lang niet overal toegepast. Het CBO maakt zich er sterk voor dat dit wel gebeurt. Het instituut zoekt ze op en probeert ze te verbreiden onder alle ziekenhuizen. Schellekens en zijn collega's denken dat in deze kabinetsperiode zo'n twintig van de ruim honderd ziekenhuizen hun logistiek en veiligheid kunnen verbeteren.

Als elk jaar acht ziekenhuizen aan dit zwaan-kleef-aan-proces meedoen, is de verbetering in drie jaar tijd 'uitgerold' over 24 ziekenhuizen, verwacht Schellekens.

Daarmee wordt de overige 80 procent onder druk gezet om betere prestaties te leveren, verwachten hij en zijn collega's. Daarvoor is geen extra geld nodig.

Zo wil het CBO het aantal medicatiefouten en wondinfecties halveren, de ligduur na grote operaties met 30 procent bekorten en de operatiekamers ook buiten kantooruren te gebruiken, zodat meer patiënten kunnen worden behandeld.

In met Nederland vergelijkbare westerse landen kan dat ook, blijkt uit onderzoek. Ook de nog spaarzame best practices in Nederland laten zien dat er efficiënter en patiëntvriendelijker kan worden gewerkt, menen de CBOonderzoekers.

Ook willen zij dat er experimenten komen waarbij artsen en andere hulpverleners fouten kunnen rapporteren zonder daarvoor meteen te worden bestraft. Dit zogeheten blamefree rapporteren is in de luchtvaart en de olie-industrie heel gebruikelijk om te leren van wat er misgaat, aldus het artikel.

Schellekens heeft de voorstellen deze zomer gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid. In Medisch Contact roept het CBO Hoogervorst op om 'leiderschap met visie' te tonen door naast financiële bezuinigingen ook betere zorg te eisen van de ziekenhuizen.

Met een bescheiden extra bedrag voor bijvoorbeeld honorering en soepeler regels kan hij hen de gewenste richting in sturen. Ziekenhuisbestuurders en artsen moeten het lef en het doorzettingsvermogen hebben om de weg van de vernieuwing te kiezen, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden