Snijbonensoep met tomaat en ballen

. Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: snijbonensoep met tomaat en ballen (hoofdgerecht voor 4 personen).

Soep met ballen, klinkt dat niet mannelijk? Een vrij relevante vraag volgens mij, want soep heeft van zichzelf iets vrouwelijks. Is soep ook vrouwelijk? Ik vroeg het Google - zoals ik wel vaker doe - en Google zei ja. Soep is van het vrouwelijke geslacht, als in: 'de soep, zij brandt aan'. Beweert Google dus. Dat aanbranden geeft te denken, je zult een licht bouillonnetje niet snel aan de bodem zien vastplakken. Het zou me dan ook niet verbazen als Google het over pompoensoep heeft, wat mij betreft een zéér vrouwelijke soep. Smaakt maar onbestemd, vind ik, weeïg, muf.

Wij van de Volkskeuken mogen graag stilstaan bij het wisselen der seizoenen. Bij de herfst hoort nou eenmaal soep. Maaltijdsoep, soep waarvan je warm wordt, soep die de leegte vult die de zomer achterlaat, soep voor de weemoed. Mag het dan ook een beetje stoere soep zijn, verdomme? Van slappe soep houden wij mannen niet, zeker niet als het het enige is wat de pot schaft.

Ingrediënten

- olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, in ringen
- 2 kleine aardappels, geschild en in stukken gesneden
- 600 g snijbonen
- 3 gepelde tomaten (uit blik)
- 1 liter runderbouillon
- zout en peper
- 200 g half-om-halfgehakt
- de geraspte schil van een derde citroen
- 3 eetl. worcestershiresaus

Met erwtensoep in zijn maag daarentegen kan een mannenmens de wereld weer aan. Dat komt vast door al die heerlijke, hartversterkende eiwitten die erin zitten: spek, karbonades, varkensschenkel, krabbetjes, een halve varkenskop als het kan, een typisch geval van hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Met de goed gevulde snijbonensoep van vandaag loopt het niet zo'n vaart, maar echte mannensoep is het zeker. Komt door die ballen.

Bereiding

Verhit een ruime sliert olijfolie in een ruime pan en fruit er eerst de ui, knoflook en rode peper in. Voeg na een minuut of wat de aardappels en snijbonen eraan toe en bak die ook even mee. Voeg daarna de tomaten toe en schenk de bouillon erbij. Ik gebruikte de versterkte bouillon uit een glazen pot (350 ml) die je bij de supermarkt koopt (want hoe lekker zelfgetrokken bouillon ook is, ik heb meestal wel wat beters te doen). Ik voegde echter twee in plaats van drie potten water toe, voor een extra krachtige smaak. Doe een klein beetje peper en zout erbij (de finale dosis bepaalt u beter op het eind) en breng even aan de kook. Laat de soep vervolgens een half uur trekken op een klein pitje.

Breng het gehakt op smaak met wat zout, peper, citroenschil en worcestershiresaus. Kneed, maar niet te stevig, want dan krijgt u kauwgomballen. Draai balletjes ter grootte van een kleine knikker.

Pureer de soep na een half uur met de staafmixer, zodat ze mooi dik en gebonden is. Voeg de balletjes toe en laat nog zo'n 5 minuten meetrekken. Proef nog even op zout en peper en serveer uit in diepe borden. De liefhebber voegt nog wat extra worcestershiresaus toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden