Sneuvelt met General Electric het laatste conglomeraat?

Peter de Waard
Peter de Waard. Beeld
Peter de Waard.Beeld

De Dow Jones-index, de oudste beursindex ter wereld, werd voor het eerst op 26 mei 1896 berekend.

Het gaf toen de koersontwikkeling weer van de twaalf belangrijkste aandelenfondsen van die tijd, waaronder National Lead Company, Tennessee Oil, American Sugar, American Cotton en United States Rubber. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse economie aan het einde van de 19de eeuw nog bepaald werd door de landbouw en grondstoffenwinning.

Dat veranderde in de 20ste eeuw radicaal toen de industrie de overhand kreeg. Elf van de twaalf Dow-fondsen hielden al in de eerste helft van de 20ste eeuw op te bestaan. Slechts één overleefde alle stormen en maakt ruim 120 jaar later nog altijd deel uit van de index: General Electric (GE), het bedrijf waarin in 1896 de vele zakelijke belangen van uitvinder van de gloeilamp Thomas Alva Edison waren samengebracht.

General Electric wist continu te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Het was een van de allereerste grote radio- en televisieproductiemaatschappijen, bouwde energiecentrales en vliegtuigmotoren, maakte de ruimtepakken van de maanreizigers, ging in film en financiële diensten, bouwde de eerste computers en domineert nu de markt voor medische apparatuur, samen met Philips en Siemens.

Maar terwijl die laatste twee ondernemingen hun conglomeraatgedachte lieten varen en zichzelf ontmantelden, bleef GE een gigant met totaal verschillende activiteiten die vaak geen enkele synergie hadden. Onder de legendarische topman Jack Welch werd GE in de jaren negentig niettemin de meest bewonderde multinational in de wereld en het duurste bedrijf van de Dow.

Onder Welch' opvolger Jeffrey Immelt werd GE echter niet alleen voorbij gestreefd door Apple en Google, maar door ook veel traditionele Dow-fondsen als ExxonMobil, Boeing en Bank of America. In 2016 hoorde GE voor het eerst niet meer tot de top-10 van de Fortune 500 van grootste bedrijven in de wereld.

En nu dreigt GE zelfs uit de Dow te vallen, omdat de winsten zo ver zijn gedaald dat de nieuwe topman John Flannery bij de presentatie van de kwartaalcijfers het woord horrible in de mond nam.

Het aandeel is dit jaar met 25 procent in waarde gedaald, terwijl de Dow juist met 18 procent is gestegen. GE weegt in de Dow Jones nog maar voor 0,7 procent mee, terwijl vliegtuigbouwer Boeing goed is voor 7,7 procent van de index. De ongeschreven regel is dat het laagst gewaardeerde Dow-fonds minimaal 10 procent van het hoogst gewaardeerde moet zijn, iets waar GE nu tegen zondigt. Als GE uit de Dow wordt verwijderd, zal dat een enorme aderlating zijn voor het aandeel, omdat het fonds dan ook verdwijnt uit vele index-fondsen.

GE zal alleen kunnen ontkomen aan een verlaging van het dividend door delen van het conglomeraat af te stoten. Dat betekent dat het laatste bedrijf van old school America zichzelf gaat strippen. Anders wordt het gedaan door aasgieren die ook boven GE vliegen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden