Week in wetenschap

Sneue extremisten, hongerige hamsters en herrie om biomassa

Welk wetenschappelijk nieuws had u deze week nodig om de wereld van morgen te begrijpen? Uw wekelijkse kennisboost, speciaal voor u samengesteld door wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.

Beeld YouTube

1. Waarom er Westerse moslimextremisten zijn

Ook de wetenschap beefde deze week nog wat na van de aanslagen in Parijs.

Zo sprak het Britse blad Nature sprak met Scott Atran, een antropoloog die al vele jaren moslimterroristen onderzoekt. Wat ze bezielt? Het antwoord is eigenlijk saai: niet zozeer de islam, maar sociale uitsluiting zorgt voor hun radicalisering.

'In Europa zijn immigranten zelfs na drie generaties, afhankelijk van welk land je bekijkt, 5 tot 19 keer zo vaak arm of slecht opgeleid. Frankrijk heeft ongeveer 7,5 procent moslims en toch beslaan ze 60 tot 75 procent van de gevangenispopulatie.'

Dat is de voedingsbodem; de radicale islam biedt ze de uitweg.
Lezenswaardig is ook een commentaar in hetzelfde Nature: dat de Arabische wereld zo achterblijft in de wetenschap, heeft veel te maken met het gebrek aan vrije meningsuiting. Zo bezien heeft satire wel iets gemeen met wetenschap: 'Beide zijn manieren om de waarheid te achterhalen in weerwil van dogma's'.

Beeld belga

2. Hamster heeft zadeltas

Iets heel anders: hoe zouden hamsters hun wangen toch eigenlijk zo vol krijgen?

Dit alleraardigste voorproefje uit een nieuwe BBC-documentaire over huisdieren geeft het antwoord. De makers van de documentaire slaagden erin röntgenopnames van de knaagdieren te maken en maakten zo duidelijk dat hamsters hun voedsel niet zozeer in hun wangen opslaan, maar vooral ook als zadeltassen langs hun lichaam.

Beeld YouTube

3. Biomassa helpt niet (of wel natuurlijk)

Het werd, tenslotte, weer eens hommeles over duurzame energie. Want doen we er nu wel of geen goed aan om biomassa bij te stoken?

Welnee, poneerde een opvallend rapport van de statige KNAW deze week. Bijmengen of toevoegen van biomassa zou niets uitmaken voor de CO2-uitstoot en soms ongewenste bijeffecten hebben, zoals het kappen van oerwoud om oliepalmen te planten, aldus biologe Louise Vet, voedingskundige Martijn Katan en landbouw- en milieukundige Rudy Rabbinge na bestudering van de vakliteratuur.

Klinkklare onzin, fulmineerde daags daarna echter André Faaij, hoogleraar energiesysteemanalyse aan de Universiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe. 'Onderzoek op kleuterklasniveau', ging Faaij tekeer, 'Niets meer dan een politiek pamflet om de Tweede Kamer te beïnvloeden.'

Wordt vervolgd, zullen we maar zeggen.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden