Snerpend wapen tegen hangjongere

Steeds meer gemeenten bestrijden hangjongeren met een apparaat dat een irritant hoge toon uitstoot: de Mosquito...

‘Kanker op met die herrie.’ De groep tieners op het Amsterdamse Mercatorplein is het geluidsproefje dat de verslaggever op ze uitvoert al snel zat. Blikjes en flesjes frisdrank vliegen zijn kant op. Getest wordt de Mosquito, een apparaat dat is ontwikkeld om hangjongeren audiologisch te irriteren.

In het kleine metalen kastje zit een ‘ultrasoon geluidssysteem’ dat een zeer hoge toon verspreidt. Een toon die volgens importeur Donald van der Laan vrijwel alleen door jongeren tot 25 jaar te horen is en door hen als zeer storend wordt ervaren.

‘Bij ouderen neemt vanaf die leeftijd het gehoor af. Zij zullen die toon meestal nooit horen,’ aldus Van der Laan (52). ‘Zelf heb ik mijn eigen product dus nog nooit gehoord.’

Het geluid verspreidt zich alleen in de richting waarin het wordt uitgezonden en dringt niet door muren en ramen. Het bereik is maximaal twintig meter.

Sinds de introductie halverwege vorig jaar op de Nederlandse markt is het hoogfrequente geluid van de Mosquito in inmiddels tientallen Nederlandse dorpen en steden te beluisteren. Politiekorpsen, gemeenten en woningbouwverenigingen zien het steeds vaker als een effectief middel om structurele overlast van hangjongeren te bestrijden.

Volgens Van der Laan verkoopt hij maandelijks tussen de vijftien tot dertig apparaten. ‘De Mosquito lost het algemene probleem van hangjongeren niet op. Maar het helpt wel bepaalde gevoelige locaties te ontzien.’

In de binnenstad van de gemeente Vlaardingen bevond tot voor kort een dergelijke locatie. Met soms wel tien tot vijftien man ‘hingen’ groepjes jongeren rond een schoenenwinkel in de Vlaardingse binnenstad. Vooral in trek vanwege een overkapping waar men altijd droog stond. Ze piesten tegen de pui, pleegden vernielingen en waren vaak erg lawaaiig.

‘De winkelier en de directe omwonenden waren ten einde raad. Alles was geprobeerd om de jongeren te weg te krijgen. Niets hielp,’ vertelt de veiligheidscoördinator van de gemeente Vlaardingen, Waling van der Hammen.

‘Het enige wat ons nog restte, was het uitvaardigen van een samenscholingsverbod. Maar dat vonden we wel een erg rigoureus middel om in te zetten tegen de jongeren, veelal nog kinderen.’

Totdat iemand op het gemeentehuis opperde een Mosquito aan de gevel van de Vlaardingse schoenenwinkel te hangen.

‘Sindsdien is de overlast vrijwel verdwenen,’ zegt Van der Hammen. ‘Het gezoem dat dit kleine kastje verspreidt, schijnt zo irritant te zijn dat jongeren zich hier niet meer laten zien. Ze hebben zich verspreid.’

Ook in de gemeente Oud-Beijerland wordt de Mosquito sinds enkele weken ingezet om hangjongeren weg te krijgen. In samenwerking met woningbouwvereniging Union heeft de politie een Mosquito boven de entree van een dansschool geplaatst. ‘De school was een favoriete hangplek voor jongeren uit de wijde omgeving,’ zegt Gayney Loontjens van de politie Hoeksche Waard.

‘We kregen veel meldingen binnen over vernielingen en structureel geluidsoverlast.’ Boven de dansschool bevinden zich seniorenwoningen. ‘Sinds de Mosquito aan de muur hangt, is er geen enkele klacht meer binnengekomen.’

Aan particulieren die een Mosquito aan hun eigen gevel willen hangen, wordt volgens Mosquito-importeur Van der Laan slechts onder strikte voorwaarden geleverd. ‘We willen voorkomen dat mensen die bijvoorbeeld een hekel hebben aan spelende kinderen, Mosquito’s gaan ophangen bij speeltuinen. Het apparaat is echt bedoeld om problemen met hangjongeren aan te pakken.’ Particulieren die een Mosquito willen kopen, moeten om die reden schriftelijke goedkeuring van de politie of gemeente overleggen.

Dat de Mosquito het probleem van hangjongeren niet definitief oplost, merkte de politie in Capelle aan den IJssel. Twee basisscholen die na schooltijd kampten met vernielingen van hangjeugd, werden eind vorig jaar uitgerust met een Mosquito.

Het werkte perfect, is te lezen in een evaluatierapport van de politie. ‘Alleen heeft het probleem zich nu verplaatst buiten de invloed en werking van de Mosquito.’

De jongeren zorgen nu voor overlast in een naburig winkelcentrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden