Snel

‘Ouwehoeren en bekvechten, dat kunnen politici wel. Maar daar wordt geen burger beter van.’ Welkom bij Coolpolitics, het lijsttrekkersdebat van jongerenzender MTV, dat de politiek wel eens eventjes hartstikke hip zou maken voor de hangjeugd....

Die mop van de lijsttrekkers: ze kwamen niet. Eerst zouden Cohen, Roemer, Pechtold en Halsema komen. Toen volgde bericht dat Maxime Verhagen en VVD’ster Edith Schippers van de partij zouden zijn – geen lijsttrekkers. Donderdag bleek de samenstelling helemaal omgegooid: Ronald Plasterk, Boris van der Ham, Maxime Verhagen, Edith Schippers, Harry van Bommel en Tofik Dibi traden aan. Wie dit politiek wil duiden, leze de VARA-gids van deze week, die een tipje van de sluier oplicht over het gekonkel achter de schermen: Rutte wil niet met Roemer, Roemer niet met Verdonk – dat werk.

Froukje Jansen en Farid Tabarki presenteerden. Froukje kondigde Van Bommel aan. ‘En wat ziet ie er goed uit!’ Toen kwam Ronald Plasterk. Froukje: ‘Zonder hoed!’

Het werd een keurig debatje, dat zich nauwelijks laat samenvatten. Over onderwijs, kennis en innovatie. Drie ‘speciale maatschappelijke experts’ (hoogleraren) zaten klaar voor ‘reality checks’. In het publiek stonden jongeren in T-shirts van verschillende partijen. Dat deed het ergste vermoeden voor dodelijk gejoel van klapvee. De jongeren gedroegen zich.

Het leermoment zat aan het einde. Froukje wilde weten van welke fouten de politici deze campagne veel geleerd hebben. Van Bommel had een dag eerder meegedaan aan het RTL-twitterdebat. ‘Ik ben zo dom geweest niet te stoppen. Had ik wel moeten doen.’

Edith Schippers noemde haar optreden van vorige week bij Knevel & Van den Brink, met allemaal vrouwelijke nummers twee. Schippers: ‘Dan krijg je een soort kijvende wijvenshow; dat had ik niet moeten doen.’

Eindelijk een objectief controleerbaar feit. Ze had gelijk.

Omroep MAX boog zich over de oudjes. Jetta Klijnsma, Ab Klink, Fleur Agema en VVD’er Frans Weekers zaten op een podium dat vanuit de hoogte gezien de vorm had van een sleutelgat – hogere ouderensymboliek.

Cees Grimbergen stuurde acht ‘kleine discussies’. Over de zorg, marktwerking en de AOW. Steeds kwam een burger tegenover een politicus te zitten, discussiërend over de praktijk van zorgboerderijen en ziekenhuizen.

De politici praatten hun opponent behoorlijk naar de mond, maar het was in elk geval begrijpelijker en overzichtelijker dan het gemiddelde debat waarin politici elkaar cijfersmijtend in de haren vliegen, over de hoofden van de kijker.

Het was prima te volgen. De enige die er moeite mee had, was Grimbergen. Hij beklaagde zich tweemaal over het ‘onbejaarde’ tempo. ‘Als u nou thuis denkt: wat gaat die discussie snel bij MAX, dan moet u maar denken: dat zijn die snelle jongens en meisjes van MAX.

Misschien moet hij bij MTV gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden