‘Snelweg A6-A9 mag niet door natuurgebied’

De aanleg van een nieuwe snelweg tussen Almere en Schiphol, de A6-A9, is niet toegestaan als daardoor het natuurgebied rond het Naardermeer wordt aangetast....

Van onze verslaggever

Dimas vindt rekeningrijden een mogelijke ‘haalbare alternatieve oplossing’ voor de A6-A9. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dit een uitstekend wapen is tegen de files tussen Almere en Schiphol. De effecten zijn groter dan de aanleg van een snelweg.

De natuur in en rond het Naardermeer wordt beschermd door de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Ook maakt het gebied deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000. Een nieuwe snelweg is alleen mogelijk als daarmee een ‘groot openbaar belang’ is gemoeid en er geen goede alternatieven zijn, aldus Dimas.

Minister Peijs van Verkeer neemt begin volgend jaar een besluit over de A6-A9. Rijkswaterstaat onderzoekt twee varianten: een (deels ondertunnelde) nieuwe snelweg of een uitbreiding van het bestaande wegennet. Peijs liet zich eerder positief uit over een nieuwe snelweg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden