Sneller verbod haatzaaiende imams na veroordeling

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) willen imams die oproepen tot haat, sneller een beroepsverbod opleggen na strafrechtelijke veroordeling....

Van onze verslaggevers Michiel Kruijt en Frank Poorthuis

Dit staat volgens bronnen in Den Haag in een voorstel van de twee bewindslieden dat vandaag in de ministerraad wordt besproken. Het kabinet maakt de komende jaren 130 miljoen euro extra vrij voor terrorismebestrijding, zo maakte minister Zalm van Financiën al eerder bekend.

Met dit pakket wil het kabinet de strijd tegen radicale jongeren, imams en moskeebestuurders nog verder opvoeren. Zij worden strenger gecontroleerd op opruiende taal en maatschappijontwrichtende activiteiten. Ook dienen er hogere straffen te worden opgelegd. De inlichtingendiensten moeten beter samenwerken met zusterdiensten in het buitenland. Ongewenste vreemdelingen moet de toegang tot Nederland worden geweigerd of zij moeten sneller het land worden uitgezet.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgt er honderden mensen bij. Ook de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) wordt uitgebreid. Deze dienst draagt ook de zorg voor de beveiliging van ministers en leden van de Tweede Kamer.

In november hadden Donner en Remkes al tal van antiterreurmaatregelen voorgesteld. De ministers zochten de afgelopen maanden ook naar mogelijkheden om imans aan te pakken die oproepen tot haat, maar niet strafrechtelijk vervolgbaar zijn. Volgens bronnen is dat lastig gebleken vanwege juridische bezwaren.

Het plan om Schiphol aan te wijzen als permanent risicogebied, is al eerder geopperd door het VVD-Kamerlid Griffith. Politie en marechaussee kunnen dan alle reizigers aanhouden en fouilleren zonder dat zij daarvoor eerst officieel toestemming moeten vragen aan de officier van justi-tie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden