Sneller klaar dan Egyptenaar

LUISTER NAAR de uitgever: 'In een tijdperk waarin informatie gemakkelijk toegankelijk moet zijn, biedt de serie Ontdekkingsreizen een frisse en originele manier om jeugd van acht tot twaalf jaar met een breed scala van onderwerpen vertrouwd te maken.'..

CORNALD MAAS

De opstellers van het begeleidend schrijven wagen het zelfs van interactieve gidsen te spreken. Toch is daarmee niets te veel gezegd. Wat in de luxe dozen zit, oogt als een geordende grabbelton en stimuleert de zelfwerkzaamheid. Jonge egyptologen (Piramiden), paleontologen (Dinosaurussen) en sterrenkundigen (Sterrenhemel) worden op hun wenken bediend. In het najaar volgen nog 'delen' uit deze oorspronkelijk Engelse reeks over het oude Rome, licht en illusie, en het menselijk lichaam.

Elke doos bevat een tamelijk grote hoeveelheid uiteenlopende materialen die jonge nieuwsgierigen vertrouwd willen maken met het onderwerp. Een - nogal dun - boekje met achtergrondinformatie ontbreekt uiteraard niet, maar opvallender zijn, op het eerste gezicht, de bijgevoegde modellen, spelletjes, boekeleggers en 'infokaarten'.

Tijd voor een proef op de som. Piramiden bevat onder meer een kaart van Egypte tijdens het Oude Rijk. Volgens het in informatieve uitgaven gebruikelijke principe wordt op die kaart hapsnap tekst en uitleg gegeven over uiteenlopende details. Wie was de zonnegod? Met welke materialen bouwden de Egyptenaren hun piramiden? Welke giftige dieren kwam je in het Nijlgebied tegen?

De doos herbergt verder een langwerpige 'brochure' die in woorden, maar vooral in beelden, het geheim van de grafkist van de farao ontrafelt, een hiëroglyfen-schijf waarmee een geheime boodschap ontcijferd kan worden en een kopie van een bladzijde uit het manuscript van de piramidedeskundige Karl Lepsius (het origineel bevindt zich in het British Museum in Londen).

Het Grote Grafroversspel heeft de allure van een potje ganzenbord, en een bouwplaat leidt, na correcte toepassing van de aanwijzingen, tot een model van de grote piramide van koning Cheops. 'Volg de aanwijzingen zorgvuldig', schrijven de samenstellers, 'dan ben je veel sneller klaar dan de Egyptenaren vroeger.'

De informatie in het begeleidende boekje is naar verhouding beperkt. In heldere, korte, met illustraties verluchte zinnen worden de belangrijkste principes bij het bouwen van piramiden beschreven.

De andere twee dozen zijn op dezelfde wijze samengesteld. De buitengewoon gedetailleerde en uit veel losse elementen bestaande bouwplaat van een stegosaurus-skelet in Dinosaurussen zal het geduld behoorlijk op de proef stellen. En in Sterrenhemel worden grijpgrage handen gestimuleerd een model van satellietbanen in elkaar te knutselen.

In laatstgenoemde doos is verder een planisfeer opmerkelijk, waarmee sterrenbeelden kunnen worden gezocht. Als ludieke toegift zijn er lichtgevende stickers die op het slaapkamerplafond 's nachts een sterrenhemel verbeelden.

Zoals gezegd is in de zojuist verschenen delen de hoeveelheid informatie beperkt. Maar de samenstellers dekken zich handig in tegen kritiek door steeds nadrukkelijk van een 'kennismaking' te spreken.

Gezeur lijkt dus niet op zijn plaats. De informatie is, voor zover aanwezig, helder en functioneel, de dozen zijn schitterend uitgevoerd en de ideeën voor de inhoud zijn nogal inventief.

De slachtoffers van de zap- en computercultuur die geneigd zijn zich snel te vervelen, kunnen met deze reeks beslist hun voordeel doen.

Minder mooi uitgevoerd is Mijn eerste woordjes, een andere fröbeldoos die voor heel jonge kinderen is bedoeld. De inhoud: achttien houten blokjes die - al dan niet in kleur - op de zes zijden letters en cijfers prijsgeven, en twee kartonnen boekjes (In huis; Naar buiten) waarin voorwerpen en personen 'uit de dagelijkse omgeving van het kind' worden verbeeld.

Bedoeling is dat de jonge onderzoeker - aan de hand van vetgedrukte woorden in de boekjes - met behulp van de blokjes woorden vormt. Ze kunnen als het ware worden 'nagelegd'.

Bij deze summiere en weinig inspirerende aanwijzing heeft de uitgever het gelaten.

Met trots wordt bij de spelregels gemeld: 'De blokjes alleen al zijn een bron van speelplezier.'

Dat zal best. Maar zo'n beknopte handleiding leidt misschien niet meteen tot een indringende kennismaking met de eerste beginselen van het lezen. Waarschijnlijker is, zeker als balorige gebruikers hun kans krijgen, dat de blokjes in no time door de huiskamer vliegen.

Cornald Maas

Piramiden.

Piramide; ¿ 34,90.

ISBN 90 254 0665 3.

Dinosaurussen.

Piramide; ¿ 34,90.

ISBN 90 254 0685 8.

Sterrenhemel.

Piramide; ¿ 34,90.

ISBN 90 254 0675 0.

Francine Oomen: Mijn eerste woordjes - In huis; Naar buiten.

Van Holkema & Warendorf; ¿ 26,90.

ISBN 90 269 1421 0.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden