Sneller hypotheek voor flexwerkers

Het wordt voor flexwerkers gemakkelijker om een huis te kopen. In januari begint een proef waarbij een groep werkenden met een tijdelijk contract een hypotheek kan krijgen. Er wordt niet meer gekeken naar het arbeidsverleden, waardoor veel flexwerkers bij voorbaat kansloos zijn. Maatgevend worden hun vooruitzichten op werk.

AMSTERDAM - Twee miljoen Nederlanders, bijna 30 procent van de werkenden, heeft een tijdelijk contract of werkt als zzp'er. Randstad, de grootste uitzendorganisatie in Nederland, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis richten zich met een pilot in eerste instantie op 1.200 flexwerkers van Randstad. Wie een hypotheek wil afsluiten, wordt getoetst op zijn kansen op de arbeidsmarkt, mobiliteit, flexibiliteit en de bereidheid te investeren in opleiding. 'Het gaat om een nieuwe vorm van kijken naar inkomenszekerheid vanuit het perspectief op werk in de toekomst', zegt Alje Kuiper, directeur innovatie van Randstad Nederland. 'We kijken door de voorruit en niet door de achteruitkijkspiegel.'


Flexwerkers die van de uitzendorganisatie een zogenoemde perspectiefverklaring krijgen, worden door Obvion, een dochter van de Rabobank, op dezelfde manier behandeld als huizenkopers met een werkgeversverklaring. 'De hypotheek moet natuurlijk binnen het budget van de aanvrager passen, maar dat geldt voor iedereen', zegt Douwe Dijkstra van Obvion Hypotheken. 'Een notering bij Bureau Krediet Registratie kan nog roet in het eten gooien als iemand bijvoorbeeld schulden blijkt te hebben.'


'Dit is een heel goede ontwikkeling voor de flexwerkers en zzp'ers', zegt Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland. 'Het is de hoogste tijd dat deze groep dezelfde rechten krijgt als mensen met een vast contract. Het is bovendien goed voor de economie als er, op een verantwoorde manier, meer hypotheken kunnen worden afgesloten.'


Wie in vaste dienst is en een hypotheek wil, heeft genoeg aan een verklaring van zijn werkgever. Flexwerkers moeten aantonen dat ze minimaal drie jaar een redelijk stabiel inkomen hebben. Dat is op de huidige arbeidsmarkt lastig, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die voor de proef betrokken is bij de voorlichting over hypotheken. Hij verwacht dat meer hypotheekverstrekkers volgen als de proef een succes blijkt. Een flink percentage van de flexwerkers die nu bij een hypotheekadviseur voor een oriëntatiegesprek komen, halen een hypotheekaanvraag niet. 'Ze hebben een bestendig inkomen en toekomstperspectief, maar vallen af door de strenge regels. Het probleem is dat er te veel naar de cijfers wordt gekeken en te weinig naar de mensen. Dat verandert met de perspectiefverklaring.'


De drie partijen van de proef verwachten dat ze volgend jaar ongeveer honderd perspectiefverklaringen afgeven. 'Als dit werkt, en dat beslissen we in oktober volgend jaar, dan gaan we het breder in de markt zetten en kunnen ook andere flexwerkers, bijvoorbeeld uitzendkrachten, in aanmerking komen', zegt Dijkstra van Obvion. Hij ziet ook mogelijkheden voor kleine zelfstandigen, maar dan moet eerst een oplossing worden gevonden voor wie de perspectiefverklaring gaat afgeven.


Minister Stef Blok van Wonen, zelf bezig met een onderzoek naar de positie van flexwerkers en zzp'ers op de hypotheekmarkt, weet te weinig van het initiatief om een reactie te kunnen geven.


Geen hypotheek, want wil niet in ploegendienst

Een operator, mbo3-niveau, 32 jaar uit Drachten. Heeft tien jaar werkervaring, is ruim een jaar aan de slag via Randstad, verdient 2.500 euro bruto per maand. Hij wil wel reizen voor zijn werk, maar wil niet in ploegendiensten werken. Hij is net vader geworden en zijn vrouw werkt onregelmatige diensten in de zorg. Daarom moet hij op tijd bij het kinderdagverblijf zijn. Hij krijgt geen perspectiefverklaring, omdat in zijn functies in de regio vooral in ploegendienst wordt gewerkt.


Wel een hypotheek, want bereid tot wisseldiensten

Een werktuigbouwkundige, mts, 32 jaar uit Drachten. Heeft tien jaar werkervaring, is ruim een jaar aan de slag via Randstad, verdient 2.500 euro bruto per maand. Is bereid in wisseldiensten te werken en wil reizen voor zijn werk. Hij krijgt een perspectiefverklaring, omdat er in Drachten en omgeving voldoende mogelijkheden zijn om aan de slag te blijven.


NB: De mannen in het voorbeeld werken voor Randstad, maar zijn nog niet uitgenodigd voor de pilot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden