Sneller een vast contract en steun voor immigratiedeals: regeerakkoord zo goed als klaar

Na ruim 200 dagen formeren is het regeerakkoord van Rutte III zo goed als af. De beoogde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft overeenstemming bereikt over de laatste grote dossiers. Begin volgende week vindt naar verwachting de presentatie van de plannen plaats.

null Beeld anp
Beeld anp

De komende dagen wordt nog gesproken over enkele details en worden de uitonderhandelde afspraken omgezet in 'leesbare teksten'. Begin volgende week moeten de fracties van de vier partijen zich dan uitspreken over het akkoord. Daarna, waarschijnlijk dinsdag, zullen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) een persconferentie geven in de Tweede Kamer om de ambities van het nieuwe kabinet toe te lichten.

Later in de week volgt een Kamerdebat met informateur Gerrit Zalm, waarbij Rutte als formateur wordt aangewezen. Hij gaat dan de ministersploeg samenstellen. Het kabinet staat naar verwachting in de week van 23 oktober op het bordes. Rutte III zal daarmee het record van langste formatie ooit ruimschoots breken. De totstandkoming van het kabinet-Van Agt I duurde in 1977 208 dagen. De formatie van Rutte III vergt nu al meer dan 200 dagen.

Investeren

Een van de laatste hobbels was het beleid dat betrekking heeft op de arbeidsmarkt. Daar is nu dus ook overeenstemming over bereikt. Het nieuwe kabinet gaat in elk geval kleine werkgevers stimuleren om sneller mensen in vaste dienst te nemen. Kleinere bedrijven hoeven zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen.

Het nieuwe kabinet wil de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven nu beperken tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen. Als grens wordt voorlopig het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.

Verder wil Rutte III meer investeren in onderwijs, defensie, politie en duurzaamheid. Zo wordt er in elk geval bijna 500 miljoen extra uitgetrokken voor het basisonderwijs, bovenop de 270 miljoen die al is gereserveerd voor hogere lerarensalarissen.

Belasting

Rutte III zal verder inzetten op een verschuivingen in het belastingstelsel: hogere belastingen voor gebruik en consumptie, lagere belastingen op arbeid. Bronnen bevestigen dat er op termijn een stelsel komt met twee belastingschijven, waarbij de hoogste belastingschijf omlaag gaat. Daar staat tegenover dat onder meer het laagste btw-tarief stijgen. Ook komt er bijvoorbeeld een kilometerheffing voor vrachtvervoer en is er gesproken over hogere belastingen op energie.

De partijen willen bovendien dat het gaat lonen als mensen meer uren gaan werken of promotie maken. Nu is het fiscale stelsel zo ingericht dat die werknemers er dan weinig aan overhouden.

Samen met de arbeidsmarktparagraaf vormde het vluchtelingenvraagstuk de laatste hobbel van de onderhandelingen. Ook daar is overeenstemming over. Het nieuwe kabinet zal in elk geval doorgaan met het steunen van Europese immigratiedeals, zoals die eerder met Turkije zijn gesloten. De onderhandelingen met GroenLinks liepen daar juist op stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden