Sneller alarm slaan zou opsporingsmiddel ontkrachten

Het Amber Alert kwam dit weekend op tijd voor baby Serena uit Almere. Bij de Rotterdamse Jennefer was het vorige week te laat. De PvdA stelde Kamervragen over de werking van het systeem.

Wat is het Amber Alert ook alweer?

Als een Amber Alert uitgaat, krijgen miljoenen Nederlanders een foto te zien met de naam van het vermiste kind en eventueel de dader. 850.000 mensen en organisaties zijn aangesloten op het alert, zoals de vervoersdiensten NS, Connexxion en RET. Ook verschijnt het alert op snelwegborden, reclameschermen en wordt verspreid via het ANP en andere media.


Wanneer wordt een alert ingezet?

Jaarlijks zijn er zo'n 20.000 vermissingen. In de meeste gevallen komen de vermisten vanzelf terug. Een Amber Alert wordt alleen ingezet bij vermiste kinderen tot 18 jaar, van wie een foto beschikbaar is en waarbij een direct gevaar bestaat voor het leven van het kind of voor ernstig letsel. Als de regionale politie gebruik wil maken van een Amber Alert, moet ze daarvoor toestemming vragen aan het Openbaar Ministerie. Het Korps Landelijke Politiediensten zorgt er vervolgens voor dat het alert uitgaat. Een Amber Alert wordt gezien als laatste redmiddel bij opsporing, dat alleen wordt gebruikt als er een groot risico bestaat.


Er kwam kritiek, waarom?

Na de verdwijning en moord op de Rotterdamse Jennefer vorige week kwam er kritiek op de inzet van een Amber Alert. Het alert, dat 28 uur na de vermissing uitging, had eerder moeten worden ingezet. De PvdA stelde Kamervragen aan staatssecretaris Teeven over het functioneren van het alert. Het Korps Landelijke Politiediensten waarschuwde dat het sneller inzetten van een Amber Alert het systeem minder effectief maakt. Als een alert te vaak uitgaat, kijken mensen er niet meer naar om.


Is het Amber Alert effectief?

Sinds het systeem eind 2008 van start ging, zijn er negen alerts uitgegaan. Voor de Dordtse Milly Boele en de Rotterdamse Jennefer kwam het alert te laat. In drie andere gevallen is het vermiste kind uiteindelijk op andere wijze gevonden. Vier keer werd een kind terug gevonden dankzij het alert. Dit weekend was de vermiste Almeerse baby drie uur na het uitgaan van het alert terecht. NS-personeel herkende de vader en de baby in de trein richting Rotterdam. Politie Flevoland besloot het alert in te zetten omdat de vader 'compleet van de radar was verdwenen', de baby nog geen zes maanden oud was en de politie aanwijzingen had dat het de laatste tijd niet goed met de vader ging. De vader wordt nu verdacht van het onttrekken van het kind aan de ouderlijke macht.


Grijpt de politie de laatste tijd sneller naar een Amber Alert?

In 2009 en 2010 gingen er jaarlijks slechts twee meldingen uit. In 2011 zijn dat er tot nu toe al vijf, waarvan vier sinds de zomer.


Maar volgens het Korps Landelijke Politiediensten is er geen sprake van verruimde criteria. Van geval tot geval wordt bekeken of een alert gerechtvaardigd is. Dat er de laatste tijd vaker alerts uitgaan noemt het korps toeval.


Kan het Amber Alert effectiever worden ingezet?

De oprichter van het Amber Alert Frank Hoen pleitte na de zaak Jennefer vorige week voor een centrale meldingsplicht voor urgente vermissingen. Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PvdA schaarde zich achter dit idee. Door urgente zaken direct centraal te melden, zoals in België al verplicht is, kan sneller besloten worden of er een Amber Alert moet uitgaan.


\


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden