Snelle winst Borsumij op Overtoom

Borsumij Wehry blijft verrassen. Het Haagse handelshuis en fabrikant van industriële goederen breidt zijn collectie beursnoteringen uit met een Franse....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Borsumij is nog bezig met de verwerking van een aantal andere grote transacties. Vorige maand werd een Duitse fabrikant van hengelsportartikelen (omzet 90 miljoen gulden) gekocht. En eerder die maand lijfde Borsumij kledingfabrikant EHCO KLM en fietsenmaker Union in. Met die overnames werd het aantal beursnoteringen uitgebreid tot vier. Naast de eigen notering wordt ook dochterbedrijf Ceteco op de beurs verhandeld.

Drie jaar geleden was er nog sprake van dat ook Overtoom naar de effectenbeurs zou worden gebracht. Het postorderbedrijf van kantoorartikelen draaide in die periode nog goed en had kapitaal nodig om uit te breiden. Van dat plan werd afgezien: Borsumij kwam zelf met een emissie toen de winstgroei van Overtoom afvlakte.

De expansie kwam bovendien nooit goed op gang. 'Buiten de Benelux is het de afgelopen jaren moeizaam gegaan. De overnameprijzen in die sector zijn veel te hoog voor Overtoom', zegt Borsumij-bestuursvoorzitter J. Noordam.

Hij is nu zelf degene die daarvan profiteert. Overtoom, het afgelopen jaar goed voor een bedrijfsresultaat van 16,5 miljoen gulden, staat bij Borsumij voor 30 miljoen gulden in de boeken. Aangezien het Franse Manutan bereid is 150 miljoen te betalen, zal de winst van Borsumij 120 miljoen hoger uitpakken. Erg lang zal het handelshuis niet op de spaarpot blijven zitten. Vanzelfsprekend is Borsumij van plan het geld te spenderen aan overnames. Manutan, een branchegenoot van Overtoom, rondt de overname in juni af. Bij Overtoom werken in totaal 265 mensen.

Borsumij kondigde gisteren ook aan opnieuw een beursnotering van een van de dochters voor te bereiden. Daartoe is ED Holding in Reeuwijk samengevoegd met het Franse Pollyflame. Beide bedrijven, die voorlopig verder gaan onder de naam Pollydecor, leveren produkten op het gebied van decoratie- en geschenkartikelen. De gezamenlijke omzet bedraagt ongeveer 500 miljoen gulden, het bedrijfsresultaat 27,1 miljoen gulden.

In tegenstelling tot de andere dochters krijgt Pollydecor een beursnotering in Frankrijk, aan de parallelmarkt van Parijs. Bij de beursgang gaat het om de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van tussen de 60 en 70 miljoen gulden. Borsumij, dat een buitengewone bate van ongeveer 20 miljoen gulden aan de introductie denkt over te houden, houdt zelf een belang van 70 procent.

Borsumij heeft dit keer voor Parijs gekozen omdat de opbrengst daar hoger ligt. Bovendien wordt de meerderheid van de omzet in Frankrijk gerealiseerd en heeft het management de Franse nationaliteit. De opbrengst van de beursintroductie zal worden gebruikt voor expansie van Pollydecor, vooral in Spanje en Italië. De beursgang wordt begeleid door de banken Lazard Frères en ABN Amro-dochter Banque de Neuflize, Schlumberger, Mallet.

Borsumij Wehry behaalde vorig jaar een winst van 56,3 miljoen gulden tegen 46,6 miljoen in 1993. De omzet steeg met een kleine 20 procent tot 2,5 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.