Snelle trein heeft alleen streefdatum

Minister Eurlings ‘hoopt’ op begin HSL-dienst eind dit jaar...

ANP

AMSTERDAM Minister Camiel Eurlings van Verkeer houdt hoop op ingebruikname van de HSL-Zuid in de tweede helft van dit jaar. Dat bleek maandag tijdens de opening van een driedaags congres over hogesnelheidstreinen, in de RAI in Amsterdam. ‘We zijn klaar voor de toekomst’, zei Eurlings. ‘We beschikken straks over een grensoverschrijdende hsl-verbinding.’

De CDA-bewindsman kondigde aan dat hij binnen enkele weken de Tweede Kamer informeert over de start van noodzakelijke tests op het traject. De proefnemingen duren ongeveer een half jaar en zijn noodzakelijk om, zoals gepland, in oktober te beginnen met binnenlands hsl-vervoer op de lijn Amsterdam-Schiphol-Rotterdam.

In eerste instantie kunnen de treinen maximaal 160 kilometer per uur rijden over de nieuwe spoorlijn, in afwachting van de komst van nieuw, sneller materieel. Desondanks is de tijdwinst aanzienlijk. De reistijd tussen Amsterdam CS en Rotterdam CS neemt met de komst van de hogesnelheidstrein af van een uur en acht minuten naar 36 minuten.

De ingebruikname van het meest zuidelijke deel van het tracé, tussen Rotterdam en de grens met België, is gepland voor begin december, als de dienstregeling wordt vernieuwd. De technisch complexe grenspassage veroorzaakte de afgelopen jaren vertraging op vertraging.

Eurlings spreekt sinds enige tijd van ‘streefdata’ als het gaat om de HSL-Zuid. Kenners in de spoorbranche houden nadrukkelijk rekening met nieuw uitstel, tot in het voorjaar van 2009.

Op het congres zijn de hsl-problemen in Nederland echter geen belangrijk onderwerp. Het draait om de toekomst van vervoer met supersnelle treinen, en de ontwikkelingen daarin.

Snel reizigersvervoer per trein heeft de wind in de rug. ‘De toekomst ziet er goed uit’, vindt Bert Klerk, bestuursvoorzitter van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail en voorzitter van de Europese organisatie van spoorbeheerders. ‘Spoorwegen staan weer voor vooruitgang.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden