Snelle thuiszorg geldt niet voor 75-plussers

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis garandeert zijn verzekerden die acuut thuiszorg nodig hebben hulp binnen 48 uur. Ze moeten daarvoor wel een extra verzekeringspolis afsluiten....

De premie voor deze snelle-thuiszorgpolis varieert van 26,44 gulden tot 55,09 per maand, afhankelijk van de leeftijd. Wie de polis vóór zijn 75ste heeft afgesloten, kan echter op snelle thuiszorg rekenen ook na zijn 75ste verjaardag. De premie is volgens de verzekeraar volledig aftrekbaar van de belasting als 'persoonlijke verplichting'.

De aanvullende polis geldt alleen voor mensen die al bij Zilveren Kruis zijn verzekerd en heeft betrekking op acute huishoudelijke hulp en lichte verpleegkundige hulp voor minimaal 3 en maximaal 200 uur per jaar. Bovendien gaat het uitsluitend om overbruggingszorg, bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis of vóór opname in een verzorgingshuis. Zodra de gewone thuiszorg het overneemt, geldt de speciale polis niet meer en wordt de thuiszorg weer gewoon gefinancierd door de AWBZ-verzekering.

De extra polis van Zilveren Kruis geeft niet alleen recht op snelle thuiszorg, maar ook op bemiddeling bij allerlei diensten, zoals klussen en woningaanpassingen. Die moeten de verzekerden wel zelf betalen. Ook geeft de polis recht op een maaltijd met korting van een maaltijdservice. Ook wie geen thuiszorg nodig heeft, kan van die service gebruik maken.

Zilveren Kruis is niet de eerste die snelle thuiszorg biedt tegen extra betaling. In 1996 deed de Overijsselse zorgverzekeraar Groene Land - net als Zilveren Kruis onderdeel van de bankverzekeringsmammoet Achmea - iets soortgelijks. Toen werd de snelle thuishulp - die werd geleverd door het Drentse thuiszorgconcern Pantheon (thans Icare geheten) - betaalt uit een ander verzekeringspotje dan de AWBZ. De mensen hoefden geen aparte polis af te sluiten.

Verzekeraar Aegon brengt sinds sinds september vorig jaar een polis op de markt voor een snelle operatie in de Verenigde Staten bij een dodelijke ziekte. Die polis is vooral interessant voor mensen onder de vijftig jaar, want voor ouderen is de premie ontmoedigend hoog (200 gulden per maand).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden