Snelle groeiers nemen Amazone in

Het tropenbos in de Amazone groeit de afgelopen twintig jaar niet alleen sneller, ook de samenstelling van dat bos verandert....

De publicatie sluit nauw aan bij de eerder deze maand gepubliceerde reeks van zestien onderzoeken naar het Amazonewoud in het tijdschrift van de Royal Society, de Britse academie van wetenschappen. Daaruit bleek dat de snelheid waarmee de bomen in de Amazone groeien, is verdubbeld waardoor de bossen nu ton koolstof per hectare per jaar opslaan.

De versnelde groei verandert ook de samenstelling van het bos, concluderen de onderzoekers in Nature na twintig jaar studie van 13.700 bomen op achttien onaangetaste locaties in het Amazonegebied. Vooral snel groeiende, licht minnende soorten profiteren van de extra koolstof. Ten koste van langzaam groeiende schaduwsoorten.

Traag groeiende, grote schaduwsoorten zullen in de nabije toekomst het vaakst verdwijnen, voorspellen de bosonderzoekers. In deze boomsoorten wordt nu relatief het meeste koolstof opgeslagen. De gestegen opslagcapaciteit van CO2 in Amazonebossen zal daardoor weer langzaam afnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden