Snelle en makkelijke hap rukt op

In de Verenigde Staten zijn ze er al: appartementen zonder keukens, waar nog slechts een koffiezetapparaat staat en een magnetron om af en toe een kant-en-klaarmaaltijd op te warmen....

Zover is het in Nederland nog niet, maar alle ontwikkelingen wijzen erop dat ons voedingspatroon in hoog tempo verandert. De richting is overduidelijk: eten moet sneller en gemakkelijker. Vooral het ontbijt lijkt aan erosie onderhevig, gezien de opkomst van snelle ontbijtproducten. Twee op de tien Nederlanders ontbijten niet, blijkt uit cijfers van bureau Trendbox. Dat is twee keer zoveel als tien jaar geleden.

De grootste verschuivingen spelen zich af rond het avond eten, zegt directeur G. Eilander. Tweederde van onze maaltijden bereiden we zelf, eenderde is afhaal of kant-en-klaar. 'In 1984 was dat nog maar 10 procent.' In ongeveer dezelfde periode is de tijd die we uittrekken voor het bereiden van eten bijna gehalveerd. Van 42 minuten begin jaren tachtig naar 23 minuten per dag nu. Ter compensatie wordt in het weekeinde wel vaak uitgebreid gekookt.

Het enige dat de consument ervan lijkt te weerhouden zich volledig over te geven aan het gemak van kant-en-klaar, is schuldgevoel dat het minder gezond is dan vers. Dat is onnodig, beweert professor G. Schaafsma van TNO Voeding, net als Eilander vandaag spreker op het symposium 'Koken zonder Keuken' in Den Haag.

Veel gemaksvoedsel kan de vergelijking met vers bereid eten goed doorstaan, zegt hij. 'Er is ruimte voor verbetering, maar voor de eerste generatie zijn het hele goede producten. Schaafsma: 'Ik ben zelf van het bruineboterhammentype, maar er is steeds minder tijd voor de maaltijd. Laten we er dan voor zorgen dat de beschikbare gemaksvoeding goed is en niet te duur.'

Dat vindt ook het Voedingscentrum, organisator van het symposium waarop ook de Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt. De instantie - bekend van de 'Schijf van vijf' - verkondigt nu dat groente uit de diepvries of de pot net zo gezond is als verse. 'Belangrijker is dat je er genoeg van eet', aldus voedingsdeskundige P. Schutte. 'We blijven mensen adviseren brood, fruit en groente te eten. Maar je kunt de ontwikkelingen niet tegenhouden. Waarom zou je mensen die nooit ontbijten niet wijzen op verantwoorde vervangers?'

Uit onderzoek blijkt dat het schuldgevoel over kant-en-klaar afneemt, zegt P. Boterman van voedselfabrikant Honig. 'Er zit wel een enorme emotionele waarde aan voedsel. Mensen kennen zelfgemaakte soep meer waarde toe dan kant-en-klaarsoep.'

De voedingsindustrie speelt hier op in door onderdelen aan te bieden voor 'assemblagemaaltijden'. Door toevoeging van verse ingrediënten staat in een handomdraai een maaltijd op tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden