nieuws verkeer

Snelle e-bikes mogen blijven op Gelders fietspad

Speedpedelecs, elektrische fietsen die een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur kunnen bereiken, mogen in de provincie Gelderland binnen de bebouwde kom toch op zestien fietspaden blijven rijden. De provincie heeft dat dinsdag besloten na een onderzoek.

Een man rijdt op zijn speedpedelec. Beeld Raymond Rutting

Speedpedelecs kregen per 1 januari 2017 de status van bromfiets. Als gevolg daarvan moeten ze binnen de bebouwde kom van het fietspad af en op de rijbaan rijden. De provincie Gelderland maakte daarop voor zestien wegen binnen de bebouwde kom een uitzondering. Daar kregen bestuurders van snelle fietsen de keuze tussen de rijbaan en het fietspad.

Uit onderzoek is gebleken dat speedpedelecrijders een voorkeur hebben voor het fietspad. Ze rijden binnen de bebouwde kom gemiddeld niet harder dan 33 kilometer per uur. Het wisselen van fietspad naar rijbaan is volgens het onderzoek onhandig en soms gevaarlijk. De uitzonderingsmaatregel blijft daarom van kracht.

Snelfietsroutes zijn volgens Gelderland zeer geschikt voor speedpedelecs. Maar door de wetswijziging mogen ze daar nu op sommige trajecten niet meer komen. De provincie gaat met gemeentes in gesprek om te kijken of speedpedelecs toch toegelaten kunnen worden. Gelderland dringt er bij het Rijk op aan om snel met eenduidige maatregelen te komen voor speed-pedelecs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden