Snelle daling olieprijzen komt Irak zeer ongelegen

De voortgaande daling van de olieprijzen is een gevaar voor de uitbreiding van het humanitaire 'olie-voor-voedsel'-programma voor Irak. Dat hebben functionarisen van het Iraakse ministerie van Olie dinsdag gezegd....

AP

AP

BAGDAD

De Veiligheidsraad besloot vrijdag Irak toe te staan per half jaar voor 5,2 miljard dollar aan olie te exporteren in plaats van 2 miljard, zoals onder het huidige olie-voor-voedselprogramma. Het programma, dat is gebaseerd op resolutie 986 en sinds 1996 in werking is, stelt Irak in staat voedsel en medicijnen te kopen. Het vormt de enige uitzondering op het economische embargo tegen Irak.

De Iraakse olie-industrie heeft echter onvoldoende productiecapaciteit om het herziene streefcijfer te halen. Vice-premier Taha Yasin Ramadan liet VN-secretaris-generaal Kofi Annan maandag weten dat Irak voor ten hoogste vier miljard dollar per half jaar aan olie kan uitvoeren. Volgens het ministerie van Olie ligt dat cijfer bij een voortgaande daling van de olieprijzen nog lager.

De Irakezen beschikken over de faciliteiten om maximaal 2,5 miljoen vaten per dag te produceren (waarvan 600 duizend voor binnenlandse consumptie). Op dit ogenblik pompt Irak 1,5 miljoen vaten omhoog. Een functionaris wees erop dat Irak dat productieniveau slechts kan volhouden als het uit het buitenland chemische toevoegingen voor de olie en reserve-onderdelen voor de pompinstallaties en pijpleidingen zal kunnen betrekken.

Volgens de VN-coördinator van het 'olie-voor-voedsel'-programma in Bagdad, Dennis Halliday, kan de daling van de olieprijzen een ramp betekenen. Secretaris-generaal Annan heeft Irak maandag toegezegd een team experts te sturen om de staat van de Iraakse oliesector te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden