'Snelheidsgrens voor bus omhoog naar 100 kilometer'

De provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland pleiten ervoor dat bussen op snelwegen 100 kilometer per uur mogen rijden....

ANP

De provincies dringen er in het donderdag ondertekende convenant Hoogwaardig Openbaar Vervoer dan ook bij minister Peijs (Verkeer) op aan om dit met spoed mogelijk te maken.

Op initiatief van de Tweede Kamer heeft voormalig minister De Boer van Verkeer begin dit jaar al toegezegd dat touringcars en andere bussen op niet al te lange termijn 100 kilometer per uur mogen rijden op snelwegen. Zijn departement werkt de exacte criteria momenteel verder uit met het ministerie van Justitie.

In Duitsland mogen bussen al 100 kilometer per uur. De maatregel is volgens deskundigen goed voor de doorstroming op de weg, omdat het snelheidsverschil tussen auto's en bussen kleiner wordt.

In het convenant van de provincies staat verder beschreven aan welke eisen de regionale en bovenregionale busverbindingen in de vijf provincies nog meer moeten voldoen. Zo mogen reizigers niet langer dan een kwartier staan, bussen mogen nooit te vroeg bij de halte vertrekken en niet meer dan drie minuten vertraging oplopen. Bij uitval van bussen door ongevallen moet voor vervangend vervoer worden gezorgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden