Nieuwszaak-Nicky Verstappen

Snelheid van arrestatie Jos B. heeft ook politie verrast - hoofdverdachte in zaak-Verstappen verzet zich niet tegen versnelde uitlevering

Zo lang als het politie-onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen heeft geduurd (20 jaar), zo razendsnel heeft de internationale zoektocht naar de 55-jarige Jos B. tot resultaat geleid. De hoofdverdachte werd binnen vijf dagen na het verspreiden van zijn naam en foto opgepakt.

De arrestatie van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, Jos B. (op de voorgrond) op 26 augustus 2018 in Spanje.   Beeld Politie Spanje
De arrestatie van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, Jos B. (op de voorgrond) op 26 augustus 2018 in Spanje.Beeld Politie Spanje

Politie en justitie hadden niet durven hopen dat ze zo snel resultaat zouden boeken. Jos B. werd zondag in de bosachtige heuvels, 50 kilometer ten noorden van Barcelona, door de Spaanse politie in de boeien geslagen. ‘We hebben hem’, zo kon de recherchechef zondagavond al melden aan de familie Verstappen.

‘We zijn opgelucht dat het zo snel is gegaan’, zei de Limburgse hoofdofficier van justitie Jan Eland maandag tijdens een persbijeenkomst in het politiebureau van Maastricht. ‘Ik heb er nooit aan getwijfeld dat hij zou worden aangehouden. Maar de snelheid waarmee het is gegaan, verbaast mij. De snelheid en het effect van sociale media hebben mij aangenaam verrast.’

Maandagmorgen verklaarde politiechef Ingrid Schäfer-Poels nog dat het nu zaak was om de verdachte zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Zodat hij kan worden verhoord en de familie van Nicky wellicht eindelijk duidelijkheid kan krijgen over wat is er in de laatste uren van Nicky’s leven gebeurd.

Ook die wens kwam al snel uit: maandagmiddag werd in Spanje bekend dat Jos B. zich niet verzet tegen een verkorte en versnelde uitleveringsprocedure. Daardoor kan hij al deze week door de Spaanse politie worden overgedragen aan de Nederlandse politie. Als de verdachte zich wel had verzet, dan had de uitleveringsprocedure via de Spaanse rechter wel zestig tot negentig dagen kunnen duren.

Wanneer Jos B. precies in Nederland zal aankomen, is niet bekend. Als hij hier landt, dan zal de Nederlandse politie hem (opnieuw) aanhouden en opsluiten in een gevangenis. Dan gaat een nieuwe fase van het onderzoek in, aldus hoofdofficier Eland: het verhoor van de verdachte. Op de kleding van Nicky is ‘een dna-contactspoor’ aangetroffen dat een 100 procent-match maakt met het dna-profiel van Jos B.

Dat maakt de verdachte die vorig jaar nog bij zijn inmiddels overleden moeder in Simpelveld woonde, niet meteen een dader. Maar als hij ontkent iets met het seksueel misbruik en de dood van Nicky te maken te hebben, dan ‘heeft hij heel wat uit te leggen’, zo lieten politie en justitie vorige week al doorschemeren.

De politie heeft tot in het weekend wel 1.500 tips binnengekregen over mogelijke verblijfplaatsen en signaleringen van Jos B., die zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in bushcraften: het zonder veel hulpmiddelen overleven in de natuur. Sinds eind februari, toen hij nog in een chalet van bushcrafters in de Vogezen vertoefde, was niets meer van B. vernomen.

Volgens andere bushcrafters zou hij een lange wandeling van drie weken door het ruige gebied van de Vogezen gaan maken. Maar hij dook daarna niet meer op. In april gaf zijn familie hem op als vermist. Via sociale media riepen andere bushcrafters op uit te kijken naar hun vermiste collega.

Zaterdag kwam ‘de gouden tip’ binnen, aldus politiechef Schäfer-Poels, van een Nederlander die in Spanje woont. Hij had B. gezien en zelfs gesproken in de buurt van het dorp Castellterçol, in en vlakbij een huis waar een soort commune woont en ook yogaretraites zouden worden gehouden. Hij had B. herkend van foto’s in de media die politie en justitie woensdag hadden vrijgegeven.

Het was heel specifieke en serieuze informatie, aldus Schäfer-Poels. Bovendien kon ook iemand anders het bevestigen. In De Telegraaf zegt de 46-jarige tipgever, die anoniem wil blijven: ‘Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door verschillende mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond. Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en begin deze maand voor het laatst. Hij leeft graag in de natuur, heeft hij me laten weten. Daarom zat hij daar.’

De politie informeerde de collega’s in Spanje, die speciale eenheden van het Fast-team (fugitive active search team, gespecialiseerd in het opsporen van voortvluchtigen) naar de plek stuurden. Daar werd B. op zondagmiddag op een open veld door agenten tegen de grond gedrukt en in de boeien geslagen.

De Spaanse politie zette maandag een kort, negen seconden durend filmpje op Twitter over de arrestatie van ‘één van de meest gezochte mannen in Nederland, verdacht van seksueel misbruik en moord op een 11-jarige jongen’. Daarop is te zien dat ook een tweede man tegen de grond wordt gedrukt. Dat blijkt de eigenaar van het huis te zijn waarin de commune bivakkeert.

De eigenaar was van tevoren door de politie gebeld: ze konden het huis niet goed vinden, zo verscholen ligt het in de bossen, aan het eind van een moeilijk begaanbaar pad van vijf kilometer, vertelde hij maandag tegen de correspondent van het AD. Hij wilde niet dat de politie de commune zou binnenvallen, dus maakte hij de afspraak dat hij de Nederlander naar een open plek zou meenemen, met de smoes dat ze hout gingen hakken.

Dat gebeurde, maar de politie wist niet precies wie van de twee mannen Jos B. was. ‘Het was een gekkenhuis. Toen we op de afgesproken plaats aankwamen, stormden iets van twintig man van speciale politie-eenheden vanachter bomen en strobalen op ons af’, aldus de eigenaar. Hij werd later bedankt voor zijn medewerking.

Waarom en hoe B. naar Spanje is uitgeweken, is niet bekend. Tussen zijn spullen is wel gewoon zijn eigen paspoort gevonden, verklaarde politiechef Schäfer-Poels. Justitie hield vooral rekening met een vlucht naar Oost-Europa. Volgens niet bevestigde berichten zou B. al sinds maart in Spanje vertoeven, eerst in een andere plaats dichter bij Barcelona en sinds mei in de buurt van Castellterçol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden