Snelheid en creativiteit van Spelen ver te zoeken

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

BOOM - Nederland - Ierland 2-1

Na drie zilveren medailles onder zijn leiding is het een kwestie van tijd voor de hockeyers een finale winnen, betoogde bondscoach Paul van Ass. Maar in de fletse ouverture op het EK in België tegen Ierland presenteerde Nederland zich allerminst als een titelkandidaat. De 2-1-zege verbloemde een gebrek aan snelheid en creativiteit, de twee pijlers onder het 'tikkie-takkie-hockey' tijdens de Spelen in Londen.

Het was uiteraard maar een poulewedstrijd en vanavond kan Nederland tegen Engeland de magie oproepen van de halve finale op het olympische toernooi in Londen. Met verder nog het zwakke Polen in poule B kan Nederland zich al opmaken voor de halve finales. Op het EK wordt hockey immers pas topsport als de folklore is uitgezwaaid.

Toch zaaide Nederland twijfel met de armoedige voorstelling in het stadion van Braxgata in Boom. De Nooijer is gestopt, Evers en Weusthof spelen alleen nog voor hun clubs. Verdediger De Wijn en aanvaller De Voogd zijn vanwege blessures niet inzetbaar. Maar een essentieel onderdeel ontbrak zondag: de hoge press, waarmee de hockeyers zo veel indruk maakten op de Spelen.

In Londen greep het Nederlandse team de tegenstander meteen bij de strot, op het stroeve veld in Boom konden de Ieren het stroperige spel van Nederland lange tijd neutraliseren. Het is de hockeyers aan te zien dat ze minder fit zijn dan vorig jaar, toen Van Ass zich maandenlang kon voorbereiden op de Spelen. Nu kwam de Hockey World League in juni ongelegen, een week na de play-offs in de hoofdklasse.

Pas in juli kon het vizier echt worden gericht op het EK, terwijl concurrenten als België en Duitsland zich op de HWL moesten kwalificeren voor het WK, volgend jaar in Nederland. Het vergt een uitgekiend programma om de internationals in korte tijd klaar te stomen voor het EK.

Voor een hoge press op de helft van de tegenstander is meer energie nodig dan Nederland zondag kon leveren tegen Ierland, dat na een strafcorner van O'Donoghue zelfs een 1-0-voorsprong nam. Namens Nederland etaleerde Mink van der Weerden wederom zijn specialiteit als cornerschutter, maar het rendement lag met 1 uit 6 te laag.

Hoewel Van Ass evenals vrouwenbondscoach Max Caldas al zijn beklag deed over de hobbelige mat in Boom, wenste hij het veld niet als excuus te gebruiken. Ook middenvelder Klaas Vermeulen draaide er niet om heen. 'Ik hoop dat we meteen de slechtste wedstrijd van het toernooi hebben gespeeld. Het was niet om aan te gluren.'

Er zijn meer veranderingen rond de Nederlandse ploeg waarvan het effect nog moet worden beoordeeld. Van Ass moest onder druk van de hockeybond een andere staf accepteren, waarbij de vraag is of zijn nieuwe assistent Eric Verboom en manager Maarten van Heeswijk complementair zijn.

Na acht maanden leverde Vermeulen de aanvoerdersband in bij Robbert van der Horst en dat leidde ook weer tot een andere hiërarchie in de selectie. Van der Horst miste de Champions Trophy in Melbourne vanwege de geboorte van zijn zoon. Door een schouderblessure moest hij afzeggen voor de World Hockey League in Rotterdam. Volgens Van Ass was Van der Horst de beoogde captain na het afscheid van Evers.

Vermeulen: 'Toen Robbert terugkeerde in de groep heeft Paul me uitgelegd dat hij hem niet wilde passeren. Nee, ik heb niet het gevoel dat me iets is afgepakt. Ik was aanvoerder zolang Robbert niet beschikbaar was. Hij heeft 200 interlands gespeeld en zit al bijna tien jaar in het Nederlandse team. Het past in de ontwikkeling van zijn carrière dat hij de leider is van een jonge groep. We hebben bovendien korte lijnen, de samenwerking verloopt soepel.'

Van der Horst heeft geen aanvoerdersband nodig om zich te laten gelden. Lachend zei de 28-jarige verdediger dat 'hij zijn mond toch wel open trekt'. 'Horst', is een mannetje, een baasje, die op zijn best is met imponerende demarrages vanuit de defensie. Maar ook de aanvoerder was bleekjes tegen de Ieren. Zijn passes kwamen niet aan en hij leed enkele keren balverlies.

De artiest op het middenveld liet zich pas in de slotfase gelden. Robbert Kemperman was geveld door griep en draait kortere shifts om zijn krachten beter te kunnen doseren. Kemperman was vooral opgevallen met twee groene kaarten, maar 5 minuten voor tijd bevrijdde hij het Nederlandse team met een formidabele backhand: 2-1.

We moesten er niet te zwaar aan tillen, zei Kemperman. 'Op de Spelen waren we flamboyant en speelden we met branie. Het leverde uiteindelijk geen gouden medaille op. Nu zijn we stroef begonnen, laten we dan maar goed eindigen.'

Volgens traditie begint het EK hockey voor het Nederlandse vrouwenteam pas in de halve finales, al doet bondscoach Max Caldas voorkomen alsof elke poulewedstrijd een serieus gevecht is. Zaterdag openden de vrouwen stroef tegen Ierland om vervolgens na rust genadeloos toe te slaan: 6-0. Zondagavond was de prestigestrijd met gastland België al binnen tien minuten beslist: 2-0.

Al tijdens de presentatie van zijn selectie erkende Caldas dat Nederland zelf zijn grootste vijand is op het EK in België. Nonchalance ligt om de hoek en bijna altijd weet het Nederlandse team dat het toch wel goed komt. Paumen scoorde zaterdag tegen Ierland uit haar vijfde strafcorner, maar pas in het tweede bedrijf kwam de titelverdediger los.

Hoog was met de 2-0 en de 6-0 de aanjager van het Nederlandse team. Paumen, Van Male en Dirkse van den Heuvel waren eveneens trefzeker. Zondag constateerde Caldas dat zijn speelsters de Belgen meteen bij de strot grepen. In de 10de minuut tikte Dirkse van den Heuvel de rebound binnen na een backhand van De Goede. Een minuut later kon Drost door de Belgische defensie wandelen en de bal onder de keeper schuiven: 2-0. Met twee zeges is Nederland al geplaatst voor de halve finales.

Vrouwen slaan genadeloos toe

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden