Snel groeiende trend: het Polenhotel

WEEZE/WATERINGEN - Nederlandse uitzendbureaus met veel Oost-Europese werknemers ontwikkelen in hoog tempo grootschalige 'Polenhotels', vaak buiten de bebouwde kom, voor het groeiende aantal werknemers uit de nieuwe Europese lidstaten.

Poolse uitzendkrachten in de glastuinbouw kijken tv in een omgebouwd kantoorgebouw op een industrieterrein in Wateringen op de grens van Den Haag en Het Westland. © Raymond Rutting / de Volkskrant Beeld
Poolse uitzendkrachten in de glastuinbouw kijken tv in een omgebouwd kantoorgebouw op een industrieterrein in Wateringen op de grens van Den Haag en Het Westland. © Raymond Rutting / de Volkskrant

In voormalige kantoorgebouwen op industrieterreinen, gestapelde containerwoningen, nieuwbouwcomplexen in kassengebieden en zelfs binnenkort in een omgebouwd klooster worden per locatie honderden Poolse werknemers ondergebracht.

Volgens de uitzendbureaus professionaliseert de sector met zijn grootschalige woonlocaties. Marktleider uitzendbureau Otto Work Force, dat sinds enkele jaren ongeveer duizend Poolse werknemers huisvesting biedt in een verbouwde militaire basis in het Duitse Weeze vlak over de grens in Noord-Limburg, heeft al een 'werkhotel' geopend op een industrieterrein in Diemen, en wil nu meer van dergelijke grootschalige locaties opzetten.

Uitzendbureau Groenflex voor de glastuinbouw heeft in een omgebouwd kantoorgebouw op een industrieterrein in Wateringen honderden werknemers wonen.

Booming
Deze vorm van huisvesting is booming, aldus Jacob Jan Vijn van Dutch Vastgoed. Uitzendbureau ExotGreen opent dit jaar in een omgebouwd klooster bij Bergen op Zoom het pension Stella Maris voor ruim vierhonderd Poolse werknemers.

Voor uitzendbureaus zijn dergelijke massale woonvormen beheersbaar en efficiënt, onder meer omdat de busjes op een locatie 's ochtends de werknemers kunnen ophalen. Manager Hans Leenen van Otto Work Force: 'De grote locaties hebben veel voordelen. Het zijn dorpen waar je ook gemeenschappelijke voorzieningen kunt verzorgen als draadloos internet, een winkel en een fitnessruimte. Het concept bevalt ons goed. Je huisvest een aanzienlijk aantal mensen, er is uniformiteit en de mensen vinden het prettig.'

Drankmisbruik

Maar critici vinden dat de uitzendbureaus de Polen op deze manier buiten de maatschappij plaatsen, en daarmee ook verveling en drankmisbruik in de hand werken.

Je vergroot hiermee de kans op uitbuiting door uitzendbureaus, meent de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA). Hij vindt dat de gemeenten zelf dergelijke Polenhotels zouden moeten opzetten. 'Het is lastig te controleren of uitzendbureaus hun werknemers niet te veel huur laten betalen en zo het minimumloon ontduiken.'

Norder is bezig met drie grootschalige 'hotelachtige' woonprojecten voor elk driehonderd Poolse en Bulgaarse arbeiders in Den Haag: één met wooncontainers in een park aan de rand van de stad in samenwerking met een uitzendbureau, één in een voormalig asielzoekerscentrum op een industrieterrein en één met wooncontainers op een ander industrieterrein. Het gebeurt in samenwerking met woningcorporaties. Norder: 'Gemeenten moeten zulke voorzieningen opzetten als alternatief voor woningen van huisjesmelkers.'

Strubbelingen
Nog steeds verblijven veel Oost-Europese werknemers in chalets op vakantieterreinen of huren ze van huisjesmelkers, wat regelmatig leidt tot strubbelingen met gemeenten en omwonenden. De bij de vereniging van uitzendorganisaties ABU aangesloten uitzendbureaus hebben een keurmerk voor woonruimte voor arbeidsmigranten, met onder meer een minimum van 10 vierkante meter leefruimte per persoon.

Lees meer over de 'Polenhotels' in de Volkskrant van zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden