Snel en sober ceremonieel

Acht buitenlandse correspondenten met als standplaats Nederland becommentariëren deze zomer het binnenlandse nieuws. Een Finse heeft de strijd tegen het water leren begrijpen....

Merimari Kimpanpää

Voor de Finnen betekent Nederland klompen, molens en tulpen en dat hier alles kan en alles mag wat betreft drugs, prostitutie en euthanasie. Deze mediaweek heeft dat beeld bevestigd.

Pedofielen die op internet in het openbaar erkenning van en acceptatie voor hun geaardheid zoeken, spermazaad en eicellen te koop op internet, het gerestaureerde homomonument weer in gebruik genomen en de Gay Parade in Amsterdam, waar de organisatoren meer bloot wilden zien.

Voor zover het iemand in Nederland wat kan schelen wat de Finnen van hen denken, is het misschien goed te weten dat dit nieuws in Finland niet is doorgedrongen. De Finse journalisten houden zich niet bezig met de Nederlandse samenleving, die te klein, te ver weg en te stabiel is om met haar reilen en zeilen boven de nieuwsdrempel uit te stijgen.

De enige uitzondering is het nieuws over grote bedrijven en de economie met zijn toverwoord: het poldermodel. Het maatschappelijke nieuws krijgt alleen aandacht als er iets bijzonder heftigs en ongewoons aan de hand is, zoals vorig jaar de moord op Pim Fortuyn.

Diarree in de woestijn

Gelukkig gingen de Nederlandse militairen tijdens de zomerse nieuwsluwte naar Irak. Inmiddels zijn wij goed op de hoogte van hun voorbereidingen, het emotionele afscheid van de dierbaren en het klimatologische wennen van het lichaam. Tijdens de lunch het radionieuws horen beginnen met een uitgebreid diarreebericht uit de Iraakse woestijn is wat je ' s zomers maar voor lief moet nemen.

De overdracht van het militaire commando over de Zuid-Iraakse provincie Al-Muthanna van de VS aan Nederland wilden de Nederlanders aanvankelijk snel en sober laten gebeuren. Gezien de lichamelijke toestand van een aantal militairen was dat misschien handig geweest, maar los daarvan is dat ook typisch Nederlands. De ceremonieën zijn hier meestal snel en sober.

Het lijkt alsof men zich niet bewust is van de betekenis van symbolen en ceremonieën in eigen land, laat staan in andere culturen. Snel en sober, alsof Nederland zo'n ceremonie bijzaak vindt en alleen de inhoud en niet de vorm telt. Op instigatie van de Amerikanen en de lokale bevolking en leiders werd de overdracht toch wat plechtiger. Wedden dat de Nederlandse militairen het ook konden waarderen en dat er aan een paar lippen 'gezellig hé' ontglipte?

Dat de media achter de hielen van de 1100 militairen in Irak aanhollen en bijna elke stap aan het thuisfront doorgeven, heeft overigens niet alleen met de zomer te maken. Het maakt ook duidelijk dat men na Srebrenica nog steeds wacht op de mogelijkheid weer trots te kunnen zijn op een Nederlandse militaire prestatie.

Voor een buitenlander betekent Nederland water, meestal in overvloed. Hoe Nederland met water omgaat en onze voeten meestal droog weet te houden is knap en indrukwekkend. De Deltawerken en Afsluitdijk zijn adembenemend.

Kroonprins

Kroonprins Willem-Alexander zou zich een paar jaar geleden met watermanagement bezig zijn gaan houden op advies van zijn vader prins Claus. Toen werd er lacherig over gedaan en in onwetendheid grinnikte ik hartelijk mee. Een paar jaar verder is het voor mij helder geworden hoe lastig aan de ene kant water voor Nederland is en hoe essentieel aan de andere kant.

Als Finland een koninkrijk was, zou het vanzelfsprekend zijn dat de kroonprins van het meest bosrijke land van de EU zich met bosbeheer gaat bewijzen. Net zo natuurlijk is het eigenlijk dat de Prins van Oranje van water zijn beroep heeft gemaakt.

Door de hitte zijn zelfs hier tekorten aan zoetwater ontstaan. De waterschappen hebben een reeks maatregelen aangekondigd, onder andere in de landbouw, om de gevolgen daarvan tegen te gaan. Tegelijkertijd zeggen de deskundigen dat we méér water moeten drinken om geen last van de hitte te krijgen. Goed getimed kwam het ministerie van Milieu met een nieuw onderzoek waaruit bleek dat de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater goed is. Met andere woorden: het voldoet aan wettelijke normen.

Toch blijft er bij mij iets knagen. In Nederland waren alle drinkwaterleidingen van vóór 1960 van lood en in veel gemeenten zijn er nog loden leidingen. Daardoor zouden baby's jonger dan één jaar in die gemeenten geen kraanwater moeten drinken, omdat er dan deeltjes lood in hun lichaam terechtkomen. Voor de volwassenen zou er geen gevaar zijn. Waarom het op overheidsniveau zo milieubewuste Nederland zo lang loden leidingen heeft gebruikt, is voor mij een raadsel. In Finland werden loden leidingen al honderd jaar geleden verboden als gevaarlijk. Welke overheid moet ik geloven?

Lapjes rond de nek

Volgens een Brits onderzoek kan een te strakke stropdas leiden tot glaucoom. Aangezien Nederland een land van dienstverlening en handel is, moeten er buitenproportioneel veel mannen zijn die het risico lopen om stropdasglaucoom te ontwikkelen. Reden voor de Arbo-diensten om zich zorgen te maken en tijd om de knoopjes van de eigen medewerkers te controleren.

En wat moeten wij denken van de gemeente Bergen op Zoom? Die deelt aan pasgeboren baby's slabbetjes uit met de tekst 'Bergen op Zoom tegen zinloos geweld'. Het dunkt mij dat wij in dit calvinistische land nooit onschuldig en oprecht dolblij mogen zijn zonder te worden herinnerd aan het kwaad. Nu zijn de nieuwe ouders in hun roze wolkjes aan de beurt. Nederlandse media berichtten dat de gemeenteambtenaren moeten hebben gedacht dat je nooit te vroeg met de opvoeding kan beginnen. Mwah.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden